Menu Zavřít

Legendy ostrovního fotbalu jdou do důchodu

24. 5. 2013
Autor: čtk

David Beckham, fotbalista, jenž pobláznil nejen fanoušky tohoto sportu, ale i módní svět a showbyznys, odchází do sportovního důchodu. Anglický hráč překvapivě oznámil, že po letošní sezoně končí. Loučí se tak ve stejnou dobu jako skotský trenér Alex Ferguson, pod jehož vedením dosáhl v Manchesteru United svých největších úspěchů. Britským fanouškům se po obou hvězdách stýská již teď.

Nejlepší fotbalista současnosti Lionel Messi ještě ani nebyl na světě a on už stál u kormidla Manchesteru United jako hlavní trenér. Kdo? Sir Alex Ferguson. Muž, který strávil vedením klubu 26 let, což je nejvíc v historii fotbalu. Skotský kouč, jemuž v prosinci bude 72 let, opouští nejen klub z Manchesteru, ale i velký fotbal. Teď si chce užívat důchodu. Bez stresu, jenž je v životě fotbalového trenéra neustálý.

Alex Ferguson projevoval náklonnost k fotbalu odmala. Ve škole nebyl pilný žák, což se projevovalo na studijních výsledcích. Místo toho, aby se učil, kopal do balonu. Jeho kariéra tak byla předurčena. V začátcích mu velmi pomohl otec, který, ač sám fotbalista amatér, brzy ve svém synovi rozpoznal talent a podílel se na jeho dalším rozvoji.

Alex nastupoval jako útočník, v 16 letech debutoval v amatérském týmu Queens Park Rangers. Poté působil v několika menších skotských klubech a v roce 1967 přestoupil do Glasgow Rangers. Přestupová částka 65 tisíc liber byla v té době rekordní v rámci skotské ligy. Po odchodu z Rangers vystřídal několik týmů, nakrátko nakoukl i do reprezentace, ale největší respekt si ve fotbale vybudoval až jako trenér.

 Alex Ferguson

Trenérský věhlas

Ferguson ukončil hráčskou kariéru ve 32 letech a hned poté se stal trenérem. Prvním klubem, který ho angažoval, byl East Stirlingshire. Tam však vydržel jen několik měsíců. Poté přišlo čtyřleté působení v klubu St. Mirren a v roce 1978 ho angažoval Aberdeen, kde se z něj stal uznávaný kouč.

Během osmi let Ferguson klub dovedl ke třem skotským titulům a čtyřem skotským pohárům. Jednou vyhrál i ligový pohár a superpohár a na mezinárodní scéně s týmem triumfoval v Poháru vítězů pohárů (dnes již neexistující soutěži). Po osmi letech byl za své úspěchy oceněn trenérským angažmá u skotského národního týmu, u něhož však strávil jen jednu sezonu. V listopadu 1986 pak už usedl na lavičku Manchesteru United, jednoho z největších fotbalových klubů světa.

Trofeje s United

S Manchesterem United jsou spojeny největší úspěchy Fergusona. Ale platí to také naopak. Největší úspěchy týmu jsou spjaty s osobou skotského trenéra. Během posledních 26 let získal klub celkem 38 trofejí. V domácí Premier League triumfoval třináctkrát, dvakrát Ferguson dovedl Manchester United k vítězství v Lize mistrů.

Jednou z nejúspěšnějších sezon klubu i Fergusona byl ročník 1998/1999. Tehdy Ferguson dovedl United jako první britský trenér k zisku takzvaného treble, což značí vítězství v lize, anglickém poháru (FA Cupu) a v Lize mistrů během jediné sezony. Za tento počin byl také uveden do šlechtického stavu a může tak užívat titul sir.

V letech 1999–2002 získal Manchester United tři ligové tituly po sobě. A Ferguson v této době poprvé naznačil, že přemýšlí o důchodu. Jak se později ukázalo, myšlenky to byly předčasné. Podle mnohých ale právě toto oznámení znejistělo hráče, kteří pak překvapivě prohráli v semifinále Ligy mistrů s Bayerem Leverkusen a v ligové soutěži skončili až třetí.

Odchod na penzi

Skutečný odchod do důchodu nastal až o dekádu později. Ferguson ho veřejně oznámil 8. května, ale v Manchesteru o tom zajisté věděli déle. Na trenérské lavičce seděl naposledy v neděli 19. května ve West Bromwichi. Utkání skončilo 5:5.

Žvýkačka, kterou měl údajně při tomto duelu v puse, se v následujícím týdnu prodala na aukčním serveru eBay za 390 tisíc liber (téměř 12 milionů korun). Částka prý bude poukázána na charitativní účely. Právě žvýkání bylo pro Fergusona typické stejně jako například ťukání na hodinky, aby poukázal na to, že již vypršel avizovaný nastavený čas.

Během 26leté kariéry na lavičce United způsobil Ferguson také řadu skandálů. Ať už to byla nevybíravá kritika rozhodčích, za kterou byl finančně postižen, nebo konflikty s hráči. Asi nejslavnějším konfliktem je ten z roku 2003, při němž vzteky nakopl kopačku, která trefila do obličeje Davida Beckhama a způsobila mu tržné zranění. Tento incident byl jedním z důvodů, proč poté Beckham Manchester opustil.

Přesto zůstává Alex Ferguson na ostrovech legendou. Taková věrnost jedinému klubu je unikátní. Fergusonovi se může časem vyrovnat jen Arsene Wenger, jenž koučuje londýnský Arsenal od roku 1996. Jemu však chybí to, co je pro fotbal nejdůležitější: úspěchy.


Alexander Chapman Ferguson

» narodil se 31. prosince 1941

» jako hráč odehrál 317 zápasů

» trenérem se stal ve 32 letech, za 40 let trénoval jen pět týmů

» během 26 let v Manchesteru United získal 38 trofejí

» v klubu bude dále působit jako ambasador

» v sezoně 1998–1999 získal treble (vítězství v lize, FA Cupu i Lize mistrů), za což byl povýšen do šlechtického stavu a smí užívat titul sir

» je ženatý, má tři syny


 David Beckham

Nejslavnější fotbalista světa

Manželstvím s Victorií Adamsovou, členkou bývalé dívčí skupiny Spice Girls, se dostal do bulvárních médií, a to hlavně mimo sportovní stránky. Do povědomí tak vešel také díky reklamním kampaním, změnám účesu, nevěře a informacím, kolik manželé Beckhamovi vydělávají peněz. A tak není divu, že se vedly (a dodnes vedou) spory o tom, zda byl Beckham opravdu výjimečný fotbalista, nebo průměrný hráč, jenž na sebe strhl mediální pozornost díky sňatku s celebritou. Beckham možná nebyl výjimečný, ale nebyl ani průměrný. Z běžného průměru ho vytáhla jeho pravá noha, kterou léta děsil gólmany soupeře. Jeho přímé kopy ze střední vzdálenosti patřily k nejlepším na světě.

Sláva v Manchesteru

David Beckham prý věděl už od dětství, že z něj bude fotbalista. „Paní učitelka mi jednou řekla, ať si nedělám legraci a řeknu jí, čím chci skutečně být. A já jí odpověděl, že opravdu chci být fotbalista. To bylo to jediné, co jsem kdy chtěl dělat,“ uvedl hráč, jenž pak ve vrcholovém fotbale strávil 20 let.

Beckhamovi rodiče, žijící v Londýně, byli fanatickými fanoušky Manchesteru United a pravidelně vyráželi na jeho domácí zápasy. David tak odmalička trávil čas na Old Traford. V Manchesteru pak začal navštěvovat fotbalovou školu Bobbyho Charltona a v den svých 14. narozenin podepsal s United „školní formulář“. V dospělém áčku debutoval pod Fergusonem v roce 1993 v 17 letech. Část sezony 1994/1995 strávil na zkušené v týmu Preston North End, kde zaujal dvěma góly v pěti zápasech, přičemž jeden vstřelil přímo z rohu.

Ferguson jej rychle zavolal zpět a začala slavná jízda. Tým vyhrál šestkrát Premier League, dvakrát FA Cup a v roce 1999 i Ligu mistrů.

Po odchodu z Anglie zakotvil v Realu Madrid, kde rovněž získal ligový primát. Ve španělském hlavním městě strávil čtyři roky. Na dalších pět let se upsal losangeleskému Galaxy a v roce 2009 a 2010 hostoval v AC Milán, když měla americká soutěž přestávku. Kariéru pak zakončil ve Francii v klubu Paris Saint Germain, s nímž si letos ještě zahrál Ligu mistrů. Ve 38 letech.

Beckham je jediným anglickým hráčem, který získal ligový titul ve čtyřech různých soutěžích. Žádné trofeje se ale nedočkal s anglickou reprezentací, již vedl i jako kapitán.
Přestože odehrál 115 utkání, což je anglický rekord, úspěchy v národním dresu se mu vyhnuly.

Stroj na peníze

Beckhamovi se dařilo na hřišti i mimo něj. Díky reklamním kontraktům tržil tolik, že se pravidelně objevoval v žebříčku nejlépe vydělávajících sportovců světa. Beckham zkrátka byl (a stále je) stroj na peníze.

Před rokem uveřejnila agentura Reuters žebříček nejbohatších sportovců světa. Beckham byl na desátém místě, jeho majetek je odhadován na 160 milionů liber (pět miliard korun).

Beckhamův roční příjem se pohyboval v průměru kolem 15 milionů liber, přičemž ze sponzorských smluv mu plynulo více než 10 milionů liber. Během kariéry uzavřel smlouvy s mnoha společnostmi z různých odvětví, například s Armani, Samsungem, Pepsi či Adidasem.

Ve středu zájmu

V Beckhamově kariéře tvořil hráčský plat minoritní část příjmu. Ve smlouvách měl klauzuli, z níž mu plynula část zisku z marketingových aktivit klubu, například z prodeje dresů s jeho jmenovkou. V době jeho působení v LA Galaxy pobíral roční plat 6,5 milionu dolarů, což byla v zámořské lize rekordní výše. Poslední sezonu v Paříži pak hrál prakticky zadarmo – svůj plat věnoval na charitativní účely.

Beckham byl vždy tahákem i pro média. Na jeho první tiskovou konferenci po přestupu do Realu Madrid se akreditovalo přes 50 novinářů z více než 20 zemí světa. Když oznámil svůj odchod do Los Angeles, americký klub ihned prodal přes 11 tisíc permanentek na celou sezonu. A ještě získal nového hlavního sponzora. A taková byla celá kariéra Beckhama. Kde se objevil, tam byl humbuk. Na hřišti i mimo něj.


David Robert Joseph Beckham

» narodil se 2. května 1975

» odehrál přes 500 zápasů v ligových soutěžích, dalších 115 v dresu národního týmu

» s Manchesterem United triumfoval v roce 1999 v Lize mistrů

» šest let byl kapitánem anglické reprezentace

» jeho majetek se odhaduje na pět miliard korun, patří mezi nejbohatší sportovce světa

» oženil se s Victorií Adamsovou, členkou skupiny Spice Girls. Spolu mají tři syny a jednu dceru


Čtěte také:

Manažeři přes kopání

CONTENT24

Manchester United získal prodejem akcií méně než doufal

Spot dne: Víceboj nahatého Beckhama


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).