Menu Zavřít

Legendární značka Consul se vrací. Tentokrát jako tablet

19. 12. 2011
Autor: profit

Příjemně vytopená kancelář, turecká káva na stole a ťukání psacího stroje značky Consul. Tak vypadala tvář české administrativy v 60. a 80. letech.

 

Foto: Profimedia.cz

Její symbol se nyní vrací. Legendární značka Consul samozřejmě nepřichází na český trh s psacím strojem. Společnost Bell Technology uvádí na limitovanou edici tabletu Emgeton Consul One s operačním systémem Android. „Tablet Emgeton Consul One, kterým oživujeme legendární českou značku Consul, je jednou z našich klíčových novinek, navíc bude během příštího roku doplněn dalšími výkonnými tablety. Se značkou Consul budeme samozřejmě intenzivně pracovat,“ řekl Martin Motl, obchodní a marketingový ředitel společnosti Bell Technology.

Consul poprvé spatřil světlo světa v šedesátých letech minulého století – v roce 1957, kdy se začal prodávat první psací stroj. Hned v dalším roce odstartovala masová výroba těchto psacích strojů s průměrnou roční produkcí 40 tisíc kusů. V roce 1964 byla zahájena výroba elektrických psacích strojů Consul.

Během dalších let se značka Consul přesunula do oblasti počítačů – první 8bitový počítač Consul vzniknul v devadesátých letech minulého století. Consul 2715 se skládal z vlastního počítače, klávesnicea jednotky obsahující monitor. Vše bylo instalováno do speciálního stolu vyráběného pro tento účel.

Ikonou značky Consul se ovšem stal až nástupce tohoto modelu, Consul 2717, vyráběný v letech 1989 až 1990, který podle místa výroby (Zbrojovka Brno) získal lidovou přezdívku „Zbrojováček“. Tento 8bitový počítač v jednom celku vážil 8 kilogramů a byl klonem počítače Tesla PMD 85-2, jeho dvoukilogramová externí klávesnice obsahovala i malý reproduktor.

Počítače Consul 2717 se nejčastěji používaly v síti, v níž jich mohlo být maximálně 64. K počítači se dodávaly programy a hry odpovídající potřebám základních a středních škol, například dětský programovací jazyk Mravenec, programy pro násobení, kombinatoriku, anglická slovíčka, výuku některých předmětů apod. Cena počítače v roce 1990 byla 12 200 Kčs.

Nejtenčí na trhu

Tablety v současnosti představují zřejmě nejsledovanější spotřební elektroniku. První tablet znovuzrozené značky Consul tedy přichází do vysoce konkurenčního prostředí, v němž ale má rozhodně co nabídnout – je nejtenčím a jedním z nejstylovějších sedmipalcových přístrojů tohoto typu na trhu, který bez problémů zvládne rychlou emailovou komunikaci, surfování po internetu, sdílení fotografií, sledování filmů, prohlížení fotografií, hraní her, čtení elektronických knih, chatování na Facebooku a další každodenní činnosti moderního uživatele internetu.

Limitovaná edice tabletu Emgeton Consul One nabízí robustní hliníkovou konstrukci s rozměry 172 x 134 mm a s tloušťkou pouhých 10 milimetrů. To je méně, než nabízí kterýkoli jiný sedmipalcový tablet na trhu. Ovládání tabletu Consul One je zajištěno prostřednictvím kvalitního multidotykového kapacitního LED displeje, zobrazujícího jemné rozlišení 1 024 × 600 bodů při poměru stran 16:9. Pracovní plocha je tedy dostatečně rozměrná i pro pohodlné umístění postranních panelů či pro přehrávání videí.

Displej nabízí i automatické přetáčení obrazu, které uživatelé využijí zejména při práci s dokumenty, čtení elektronických knih nebo pro pohodlné prohlížení internetových stránek. Energii tabletu dodává Li-Pol baterie poskytující provoz po dobu až sedmi hodin surfování na internetu, patnácti hodin při přehrávání hudby nebo pět hodin při přehrávání videa.

 Úsporný procesor

 Vysoký mobilní potenciál a multimediální výkon zajišťuje procesor na bázi Cortex A8 pracující na frekvenci 1,2 GHz, který je nejen výkonný, ale i vysoce energeticky úsporný. Jeho zdatným pomocníkem je velmi rychlá paměť 512 MB DDR a uživatelsky přístupná úložná kapacita 8 GB, kterou lze dále rozšířit o dalších až 32 GB pomocí paměťové karty.

BRAND24

Uživatelsky velmi přívětivý a ověřený operační systém Google Android 2.3 s českou lokalizací zajišťuje obrovskou variabilitu použití, díky Android Marketu si mohou uživatelé stáhnout nepřeberné množství placených i nezpoplatněných aplikací. 

Ve výbavě tabletu Emgeton Consul One lze mimo jiné najít i G-senzor, na přední straně webovou kameru s rozlišením 2 Mpx, pro periferní zařízení lze využít rozhraní USB 2.0 či Bluetooth 2.1+EDR. Při poslechu hudby uživatelé jistě ocení standardní 3,5mm jack výstup, díky němuž mohou připojit jakákoli sluchátka. Internetový obsah bude přístupný během několika okamžiků díky vysoce citlivému bezdrátovému Wi-Fi připojení. Tablet navíc obsahuje i konektor USB host, jehož prostřednictvím lze připojit například klávesnici nebo externí disk.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).