Menu Zavřít

Leden přinesl rekordní čerpání evropských dotací

4. 2. 2011
Autor: profit

Z operačního programu Podnikání a inovace zamířilo v lednu na účty českých podnikatelů rekordních 819,2 milionu korun.

Foto: Martin Siebert

V minulém roce to přitom bylo v průměru jen kolem 600 milionů korun měsíčně. “Je to jasný důkaz toho, že změny, které jsem v minulém roce ve fungování Operačního programu udělal, přinášejí velmi dobré výsledky. Evropské peníze se daří čerpat rychle, spolehlivě a efektivně,“ zdůraznil ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Ministerstvo průmyslu a obchodu si pro letošní rok dalo za cíl překonat hranici 10 miliard korun vyplacených podnikatelům z Operačního programu Podnikání a inovace. “Zrychlujeme a zjednodušujeme čerpání všude tam, kde pro to vidíme prostor,“ říká Petr Očko, ředitel sekce fondů EU, výzkumu a vývoje Ministerstva průmyslu a obchodu. “Změnil se systém administrace žádostí o platbu, mnohem víc také pracujeme s klienty, kteří už mají podepsané rozhodnutí o dotaci tak, aby se minimalizovalo množství chyb, kterých se můžou dopustit.

BRAND24

Navíc se výrazně zrychluje i vyřizování žádostí o dotace. “Čas mezi tím, kdy podnikatel podá plnou žádost o dotaci z Operačního programu, do podpisu Rozhodnutí o poskytnutí dotace se zatím podařilo zkrátit z dlouhých 200 dnů na polovinu. Stále se ale zlepšujeme,“ dodává Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest, která má administraci dotací na starosti.

Operační program Podnikání a inovace nabízí podnikatelům téměř 90 miliard korun. Zatím se z něj vyčerpalo bezmála 16,5 miliardy korun, tedy necelá pětina celkové částky. Program tak úspěšně navazuje na svého předchůdce, který v letech 2004 – 2006 podnikatelům nabídl celkem 10 miliard korun a který se podařilo vyčerpat z více než 99 procent.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).