Menu Zavřít

Léčebna na slepé koleji

28. 5. 2007
Autor: Euro.cz

ŽELEZNICKÉ LÁZNĚ Městečko Železnice leží v severovýchodních Čechách nedaleko Jičína. V minulosti zde fungovaly slatinné lázně, později přeměněné na dětskou ozdravovnu. Od roku 2003 je však areál uzavřený a chátrá.

ŽELEZNICKÉ LÁZNĚ Městečko Železnice leží v severovýchodních Čechách nedaleko Jičína. V minulosti zde fungovaly slatinné lázně, později přeměněné na dětskou ozdravovnu. Od roku 2003 je však areál uzavřený a chátrá.

Obec Železnice se může pochlubit barokním, původně dokonce románským kostelem sv. Jiljí, několika roubenými chalupami i vlastním muzeem. Nejzajímavější stavbou je zde však areál bývalých slatinných lázní, které od roku 1953 fungovaly jako léčebna pro děti s mozkovou obrnou.

Atmosféra bývala podle pamětníků téměř domácká a pěkné prostředí podtrhovala i architektonicky zajímavá hlavní budova, postavená v roce 1907. Říkalo se jí „Valdštýnův dvůr“ a sloužila původně jako hotel. Vybavena je celkem sto dvaceti lůžky, dnes však bohužel prázdnými. Areál je od roku 2003 uzavřený a chátrá.

Současní majitelé se již několik let snaží bývalou ozdravovnu prodat, zatím však bez úspěchu. Aktuální cena je 16 milionů korun.

LÁZNĚ V KURZU První zmínka o Železnici pochází z roku 1320, románský kostel zde však pravděpodobně stál již v polovině 13. století. Zdejší obyvatelé se zabývali především zpracováním železa, od něhož byl odvozen i místní název. V roce 1829 bylo město po požáru přestavěno a původní dřevěné chalupy nahradila řada empírových domů.

Významným se stal také rok 1903, kdy byla pod vedením stavitele Jakubce zahájena stavba moderních lázní pro léčbu pacientů s nemocemi pohybového ústrojí. Objekt byl dokončen v následujícím roce, jeho vybudování však předcházela dlouhá příprava již od roku 1894.

Díky stoupající oblibě lázeňství přibyl roku 1907 k areálu ještě kulturní a společenský objekt, takzvaný „Valdštýnův dvůr“, jehož autory byli pražští architekti Weyrich a Pikl.

LÉČBA MOZKŮ

Po druhé světové válce byl celý komplex znárodněn a roku 1953 přeměněn na léčebnu dětí s různými mozkovými poruchami hybnosti -první svého druhu ve střední Evropě! V letech 1954 až 1955 prošla léčebna nákladnou rekonstrukcí a další stavební změny proběhly ještě v letech 1957 až 1962.

Léčebna fungovala bez větších problémů až do roku 1999, kdy její správu převzaly sousední Janské Lázně. Areál opustila řada kvalitních zaměstnanců a nastalo rychlé upadání.

Opravdový konec však přišel teprve roku 2003, kdy lázeňské objekty získali po letitých sporech restituenti. Na provozu léčebny neměli zájem a kdysi slavné pracoviště nechali zavřít.

POPIS OBJEKTU

název Lázně Železnice

místo Železnice

kraj Královéhradecký

lokace střed obce

typ lázně/ozdravovna

stav chátrající

využití žádné

kulturní památka ne

BRAND24

nabízí Rekal, s. r. o.

cena 16 milionů Kč

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).