Menu Zavřít

Léčba uhelné pánve vázne

21. 6. 2004
Autor: Euro.cz

NEZAMĚSTNANOST V SEVEROZÁPADNÍCH ČECHÁCH NEKLESÁ Stát rozdal desítky zakázek a uvolnil miliardy, aby pomohl obnovit krajinu, kterou v minulosti zdevastoval bezohlednou těžbou uhlí. Peníze na rekultivace by měly pomoci i místním lidem, ale proudí do kapes firem mimo region.

Levá fotografie zachycuje mostecký lom Vrbenský. O deset let později stojí na jeho místě mostecký autodrom. foto: archiv (2x)foto: ČTK

NEZAMĚSTNANOST V SEVEROZÁPADNÍCH ČECHÁCH NEKLESÁ

Stát rozdal desítky zakázek a uvolnil miliardy, aby pomohl obnovit krajinu, kterou v minulosti zdevastoval bezohlednou těžbou uhlí. Peníze na rekultivace by měly pomoci i místním lidem, ale proudí do kapes firem mimo region.

Když před dvěma lety vláda dala na obnovu severozápadních Čech patnáct miliard korun, vysloužila si za to pochvalu regionálních politiků. Teď se ale z některých míst uhelné pánve ozývá kritika. V roce 2013 má být v těžební jámě bývalého hnědouhelného lomu Ležáky u Mostu jezero a na jeho březích rekreační oblast pro lidi z celých severních Čech. Státní zakázku na likvidaci Ležáků získalo sdružení firem Geosan-Aquatest. Ty mají opuštěný lom připravit na napuštění vodou. Fond národního majetku vyhlásil veřejnou obchodní soutěž na plnění této zakázky už v roce 2002, avšak smlouvu s vítězným konsorciem podepsal až loni v říjnu. Pracovat se začalo ještě později. Vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy a poslanec ČSSD Vlastimil Aubrecht si myslí, že tempo, kterým vláda uvolňuje peníze na zahlazování ekologických škod v regionu, je pomalé, ale návod na řešení nemá. „Způsobuje to především zvolená metodika přípravy a výběru konečných realizátorů projektů, které byly doporučeny mezirezortní komisí. Výběrová řízení probíhají v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, který stanovuje přesné lhůty. Někdy ovšem dochází k tomu, že následují odvolání neúspěšných firem, z nichž některá řešil i Úřad pro hospodářskou soutěž. Z toho důvodu nelze tento proces urychlit,“ říká Aubrecht.

MILIONY PRO PŘESPOLNÍ O čtyřsetpadesátimilionovou státní zakázku na likvidaci doly Ležáky, která je jednou z největších svého druhu v zemi, se ucházelo pět firem. Převažovaly ty z regionu. Nakonec stát vybral sdružení firem Geosan-Aquatest se sídlem v Kolíně. To se nezamlouvá zástupcům Hospodářské a sociální rady Ústeckého kraje. Podle jejího představitele Miroslava Tlapáka by stát měl více podporovat zvyšování místní zaměstnanosti, tedy regionální firmy, které zaměstnávají místní občany. „Prostě to není vidět. Z vlastní zkušenosti musím říct, že konkrétně v okrese Most a dalších pánevních oblastech nezaměstnanost stále stoupá,“ stěžuje si Tlapák. Vládní zmocněnec a člen komise, která schvaluje projekty a vybírá pro ně zhotovitele, Vlastimil Aubrecht to vysvětluje: „Zákon stanoví, že nelze zvýhodňovat místní firmy. Platí zásada rovné soutěže. Zákon ovšem umožňuje zvýhodnit zaměstnanost místních lidí. Proto byly na můj návrh podmínky výběru rozšířené o další kritéria. Jedním z hlavních kritérií je dnes zaměstnanost občanů, kteří v oblasti bydlí. Proces podle nových kritérií právě probíhá, takže se uplatní již v průběhu letošního roku.“ FIRMY NECTÍ PRAVIDLA Při likvidaci hnědouhelného lomu Ležáky nedostal zatím práci ani jeden nezaměstnaný z Mostecka. Na jedno volné pracovní místo se přitom v regionu tlačí přes sedmdesát nezaměstnaných, což je nejvíce v zemi. Firmy sdružené v Geosan-Aquatest získaly obrovskou státní zakázku i proto, že slíbily zaměstnat nezaměstnané z regionu. Zatím daly novou práci třem lidem, ale ne z řad nezaměstnaných z Mostecka. Potvrdila to Petra Krainová z Fondu národního majetku: „Tři dosud vytvořená pracovní místa nebyla obsazena uchazeči z úřadu práce.“ Pracovní úřad v Mostě je podle zástupce ředitele Milana Hanzlíka toho názoru, že zhotovitel porušuje podmínky vládního programu obnovy krajiny, když nevytváří nová pracovní místa pro uchazeče z úřadu práce. „Pokud měly podmínky, že vytvoří pracovní místa pro nezaměstnané z tohoto regionu, tak samozřejmě neplní program,“ uvedl Hanzlík. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se sdružení mělo na úřad práce obrátit. Řekla to mluvčí Kateřina Prejdová-Beránková. „V případě, že firma má volná pracovní místa, musí to ohlásit úřadu práce.“ FIRMY KOUZLÍ S ČÍSLY

BRAND24

Sdružení Geosan-Aquatest se podle svého mediálního zástupce obrátí na úřad práce, až nebude schopno nalézt pracovníky vlastními silami. „Vzhledem k tomu, že zakázka je teprve na začátku a práce se oproti plánu rozbíhají pomaleji, byla dosud vytvořena jedna pozice pro strojníka a jedna pro řidiče. Navíc oproti požadavkům FNM vznikla pozice závodního lomu. Celkem tedy byla vytvořena tři pracovní místa. Další nábor pracovníků bude probíhat v závislosti na objemu práce, ale požadavky smlouvy budou určitě splněny,“ řekla Magdalena Boukhemisová z mediálního zastoupení Geosan Group. Firma se zavázala, že při plnění zakázky zvýší místní zaměstnanost celkem o třináct osob. N espokojenost s plněním vládního programu vyjádřil i ústecký hejtman Jiří Šulc. „Bohužel se nenaplňuje moje původní vize. Když jsme od vlády žádali peníze, že z nich dáme do pořádku krajinu, chtěli jsme zaměstnat i spoustu lidí. Bohužel si to firmy vysvětlují po svém, kouzlí s čísly a bude muset přijít tvrdá kontrola,“ řekl závěrem hejtman Šulc.

Přestože vláda před dvěma lety věnovala na obnovu severozápadních Čech 15 miliard korun, ozývá se teď kritika. Rekultivace totiž nepřinesla žádnou práci lidem z regionu, nejvíce postiženého nezaměstnaností.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).