Menu Zavřít

Leasing nemovitostí: obchody ano, rodinné domy ne

16. 6. 2003
Autor: Euro.cz

Jediné odvětví leasingu, které v loňském roce zaznamenalo prudký růst, byl leasing nemovitostí. Nárůst objemu nových leasingových smluv o 56 % vypadá impozantně. Podíl nemovitostí na celkovém leasingovém trhu v České republice však i nadále zůstává pouze pětiprocentní.

Jediné odvětví leasingu, které v loňském roce zaznamenalo prudký růst, byl leasing nemovitostí. Nárůst objemu nových leasingových smluv o 56 % vypadá impozantně. Podíl nemovitostí na celkovém leasingovém trhu v České republice však i nadále zůstává pouze pětiprocentní.

Při celkovém počtu nově uzavřených smluv - pouze 133 v relativně vysoké hodnotě 9,1 miliardy korun - stačí jediná významná zakázka, aby zahýbala statistickými čísly. Pro srovnání: na automobily bylo v loňském roce uzavřeno více než 130 000 nových smluv.

Leasing bytu je drahý, nepřispívá na něj stát

Rodinný dům či byt si na leasing koupí jen málokdo. Důvodem nejsou ani tak rozdílné úroky či podmínky leasingových společností oproti hypotečním bankám nebo stavebním spořitelnám. Ty dokonce mohou v některých ohledech (prověřování bonity klienta, náročnost uzavření smlouvy) mluvit spíše ve prospěch leasingu oproti bankám. Hypotečním bankám a stavebním spořitelnám však hraje do ruky stát. Příspěvkům ke stavebnímu spoření a daňovým odpočtům (úroky z úvěrů) leasingové společnosti konkurovat nemohou. Je fakt, že v případě leasingu garantuje pronajímatel po celou dobu splácení konstantní úrokovou míru. Otázkou zůstává, do jaké míry jde skutečně o výhodu. Větu, že úroky už nemohou být výhodnější, jsme slyšeli během posledních několika let už mnohokrát a další pokles na sebe nikdy nenechal dlouho čekat. Ze všech těchto důvodů představuje leasing bytů či rodinných domů sotva desetinu z celkového objemu tohoto segmentu leasingového trhu. Doménou leasingu nemovitostí zůstává podniková a veřejná sféra. Ta totiž v případě hypoték na státní výhody nárok nemá. A leasingový koeficient se od hypotečního úroku liší minimálně. Leasing nemovitostí navíc nemusí být pouze finanční, ale může být i operativní.

Obří hypermarkety i malá skladiště

Mýlí se však ten, kdo se domnívá, že leasing nemovitostí je řešením pouze pro velké firmy. Největší, pětimiliardovou částku z loňského devítimiliardového objemu leasingu nemovitostí ukrojily prodejny. A nešlo ve všech případech pouze o megamarkety. Leasingem lze financovat i nový sklad, garáž či drobnou provozovnu. Dalším obvyklým využitím leasingu nemovitostí jsou průmyslové objekty. Na ty vloni připadly téměř tři miliardy korun. Leasingu nemovitostí začala ve větší míře využívat i komunální sféra či rozpočtové a příspěvkové organizace. Objekty určené tzv. veřejným službám představovaly vloni z celkového objemu nemovitostí 232 miliony korun. Celková hodnota všech leasingových smluv na nemovitosti, které v současnosti probíhají, dosahuje téměř pětadvaceti miliard korun.

BRAND24

Principy leasingu nemovitostí

Leasing nemovitostí představuje specifickou formu finančního, případně i operativního leasingu. Předmětem leasingové smlouvy se může stát jakákoliv stavba či jiná nemovitost, kterou lze podle platných daňových předpisů odepisovat. Leasingové společnosti od původních majitelů kupují nemovitost i s pozemkem. Cena leasingových splátek s ním ale nekalkuluje. Nájemce však pozemek nakonec získá i s nemovitostí - leasingová společnost započítá jeho cenu do konečné odprodejní ceny. Minimální doba leasingu nemovitostí vychází z platných daňových zákonů a činí tak osm let. Horní hranice - na rozdíl od hypoték - omezena není. Ze statistik leasingových společností však vyplývá, že nejčastěji sjednávají smlouvy v rozmezí deseti až dvaceti let - tedy podobně jako běžné hypotéky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).