Menu Zavřít

Lázně Kyselka jsou stále na prodej

18. 4. 2005
Autor: Euro.cz

O chátrající lázně Kyselka na Karlovarsku neměl v únorové dražbě za minimální cenu 37 milionů korun nikdo zájem. Prodávající věřitelský výbor proto rozhodl, že objekt zkusí prodat formou výběrového řízení. Zájemci se mohou hlásit do 8. července. Podle odborníků jde o zřejmě poslední šanci, jak areál kdysi slavných lázní zachránit.

Jediným hlediskem proto pravděpodobně bude nabídnutá cena, nikoliv obnovení lázeňských služeb.

Areál se nachází v prostředí lesnatého údolí Ohře v Doupovských horách, přibližně 10 kilometrů od Karlových Varů. Lázně nechal vybudovat v 19. století Heinrich Mattoni, který kromě provozu lázní vyvážel minerální vodu z Ottova pramene do celého světa. Mezi architektonicky cenné stavby patří zejména kolonáda Ottův pramen, Vilemínin dvůr, Švýcarský dvůr v alpském stylu, Jindřichův dvůr, Mattoniho vila (Zámecký hotel) vídeňského architekta Haybecka a další. Většina objektů však potřebuje zásadní rekonstrukci.

BRAND24

Lázně chátraly již za totality, až do privatizace v roce 1992 v nich však sídlila dětská léčebna. Poté se několikrát vyměnili majitelé, sliby o investicích však žádný z nich nenaplnil. Na majetek firmy Bad Giesshübler Touristik, která nyní areál prostřednictvím společnosti Lázně Kyselka vlastní, byl prohlášen konkurz. Firma neuhradila ani šestimilionovou pokutu, kterou jí udělil místní stavební úřad za nedostatečné zajištění historické památky.

Foto popis| Lázně Kyselka zatím marně čekají na obnovení dřívější slávy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).