Menu Zavřít

Lázně bez lázní

30. 5. 2005
Autor: Euro.cz

LETINYV Letinách se dnes pohybují místo lázeňských hostů důchodci a dlouhodobě nemocní pacienti. Lázně Letiny leží v klidném a tichém prostředí nedaleko Blovic na Plzeňsku. Jejich vlastníkem je stejnojmenná společnost, která spravuje lázeňské domy, pomocné provozy, parky, rybník i les.

LETINY

V Letinách se dnes pohybují místo lázeňských hostů důchodci a dlouhodobě nemocní pacienti.

Lázně Letiny leží v klidném a tichém prostředí nedaleko Blovic na Plzeňsku. Jejich vlastníkem je stejnojmenná společnost, která spravuje lázeňské domy, pomocné provozy, parky, rybník i les. Z lázní ovšem funguje nyní pouze penzion a tři domy s kapacitou 140 lůžek. Ředitel Pavel Hucl vše vysvětluje: „Lůžková kapacita lázeňských domů je využita pouze k provozu penzionu, domácí péče Home Care a léčebny dlouhodobě nemocných.“ LEGENDA O NEMOCNÉM OVČÁKOVI Historie letinských lázní sahá až do 17. století. Léčivý pramen podle pověsti objevil místní ovčák, trpící pakostnicí, který se po několika koupelích v léčivé vodě úplně uzdravil. Legenda se brzy rozšířila a k zázračnému prameni začali putovat lidé ze širokého okolí.

Největší rozkvět lázní však nastal až na počátku 20. století a je spojen s osobou doktora Vojtěcha Mrázka. Ten začal v roce 1902 rozvíjet v místních slatinných a vodoléčebných lázních na tehdejší dobu velmi moderní léčebné postupy.

Významný zlom nastal v polovině devadesátých let minulého století. Lázně, dříve využívané k doléčování pooperačních stavů, byly pro nedostatek financí na údržbu a provoz uzavřeny.

LÁZNĚ SI NA SEBE NEVYDĚLALY

Zařízení v hodnotě téměř třiceti milionů korun, ve kterém se provádělo jen velmi málo výkonů, si na sebe nemohlo vydělat a stalo se pro mateřskou plzeňskou Nemocnici MUDr. Mulače velkou finanční zátěží.

Na čas se nájemcem letinských lázní stala psychiatrická léčebna v Dobřanech, která sem umístila část svých pacientů. Poté lázně získala společnost Lázně Letiny, která je od roku 1999 registrována jako nestátní zdravotnické zařízení. Bývalé lázně začaly poskytovat služby v rámci takzvané Home Care, neboli domácí péče. Podle slov tehdejšího ředitele Vladimíra Chuchlera se však nejednalo o klasický domov důchodců či léčebnu, ale pouze o ubytování starších a nemocných lidí, kteří v prostorách bývalých lázeňských budov mohli navštěvovat rehabilitace, ale i různé společenské akce.

LÉČEBNA DLOUHODOBĚ NEMOCNÝCH

Lázně tedy ve druhé polovině devadesátých let fungovaly pouze jako penzion. Změna přišla až v roce 2002, kdy byla v letinských lázních zřízena první samostatná léčebna dlouhodobě nemocných na jihu Plzeňska. Podle Josefa Poláka z Okresního úřadu Plzeň-jih bylo podobné zařízení již dlouho zapotřebí. Pavel Hucl si dnešní situaci pochvaluje. „Kapacita domácí péče a penzionu je využita téměř na sto procent a ceny za lůžka v léčebně patří k nejnižším v republice.

Foto popis| Kolonáda v roce 1907.

BRAND24

Foto popis| Z bývalé kolonády je nyní jídelna.

Foto autor| foto: Profit - Luděk Vycpálek

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).