Menu Zavřít

Lázeňská renesance: provozovatelé čekají rekordní rok

29. 6. 2018
Autor: shuttershock

České lázně jsou čím dál častějším cílem turistů. Loni se u léčivých pramenů rekreovalo 855 tisíc hostů, což bylo o 20 procent víc než v roce 2012. Nejčastěji se lidé kúrám oddávají během letních měsíců.

Českým lázním se daří. A vděčí za to z větší části tuzemským návštěvníkům. Mezi lázeňskými klienty mírně převažovali čeští hosté, jejichž počet neustále roste. Necelých 47 procent zaujímali turisté ze zahraničí.

„Největší zájem o české lázně mají Němci. V loňském roce jich do lázeňských ubytovacích zařízení přijelo 199 tisíc. Z Ruska dorazilo 65 tisíc hostů. A na třetí pozici se umístil Tchaj-wan s 18 tisíci hosty,“ doplňuje Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ. Hosté vloni strávili v lázních celkem 7,4 milionu nocí.

K návštěvě lázní si lidé nejčastěji vybírají třetí čtvrtletí roku, celých 28 procent přenocování vloni připadlo právě na tento kvartál. Obdobně tomu bylo i v letech předchozích.

Vary vedou

Nejoblíbenější jsou lázně v Karlovarském kraji, který je proslulý nejen Karlovými Vary. Nacházejí se v něm i Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Kynžvart a Jáchymov. Spolu s léčivými prameny je kraj bohatý i na přírodní minerální vody. „Cestovní ruch je v Karlovarském kraji jedním z nejvýznamnějších odvětví.

Lázeňství udělalo z tohoto regionu cílovou destinaci pro řadu hostů z Česka i z ciziny. V minulém roce přijelo do tamních lázní 522 tisíc hostů, převážně ze zahraničí,“ navázala místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Návštěvnost lázní v Česku (v tis.)
2012 711
2013 746
2014 742
2015 732
2016 780
2017 839

Pozitivní trend pokračuje i v prvním čtvrtletí letošního roku, kdy lázně navštívilo 197 543 hostů. To bylo o téměř dvacet tisíc návštěvníků více než za stejné období loňského roku. Podle odhadů bude letošní lázeňská sezona rekordní a počet hostů by se mohl dostat přes devět set tisíc.

„Za první čtyři měsíce letošního roku jsme v prodejích lázeňských pobytů zaznamenali 19procentní nárůst. Celoročně pak očekáváme o zhruba 15 procent více hostů než v loňském roce. Lidi do lázní táhne zejména příznivá ekonomická situace a sílící uvědomění, že lázně jsou velice účinnou prevencí proti nejrůznějším nemocem. V nemalé míře pomáhají prevenci moderních civilizačních chorob způsobených zejména nepřiměřeným množstvím stresu,“ popsal Richard Šipoš z portálu Spa.cz, který se specializuje na prodej lázeňských a relaxačních pobytů.

Předvánoční hon

Slibným znamením pro letošní sezonu byl zájem o lázně před koncem loňského roku. „V předvánočním období jsme zaznamenali oproti roku 2016 nárůst o 41 procent v prodejích pobytových poukazů. Řada obdarovaných je začne čerpat už na jaře, což bude mít samozřejmě značný vliv na obsazenost hotelů. Navíc aktuální trend, kdy si Češi dopřávají více tuzemských dovolených v průběhu roku, naznačuje, že obsazenost lázeňských měst bude v průběhu roku 2018 velmi vyvážená,“ upozorňuje Šipoš.


Česko jako cíl. Tuzemští turisté chtějí lovit atraktivní zážitky i doma

 ilustrační foto


Do lázní míří stále víc samoplátců a mladých hostů. Lázeňské procedury si ve větším počtu dopřávají ženy. „Lázně Teplice nad Bečvou zaznamenaly za první čtvrtletí roku 2018 celkem sedmiprocentní nárůst v počtu přenocování u klientů samoplátců oproti stejnému období loňského roku. U klientů přijíždějících přes zdravotní pojišťovny to je nárůst o čtyři procenta,“ řekla Sabina Kodlová, obchodní ředitelka Lázní Teplice nad Bečvou.

Kromě speciálních časově omezených pobytových nabídek podle ní klienti vyhledávají především klasické léčebné pobyty zaměřené na léčbu srdce, vysokého tlaku, křečových žil, ale i pohybového aparátu.

BRAND24

„Lázně Teplice nad Bečvou se zaměřují především na tuzemskou klientelu. Co se týká skladby klientů, převažují ženy s podílem 60 procent. Mladší generace přijíždí na kratší relaxační víkendové pobyty,“ dodala Kodlová. Lázně Teplice nad Bečvou patří mezi nejstarší v Česku. Letos v květnu zahájily svoji 465. lázeňskou sezonu.

Článek vyšel v magazínu Profit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).