Menu Zavřít

Latinská Amerika na rozcestí: obchodní dohody region rozdělují

25. 5. 2016
Autor: Redakce

Podobně jako byla kdysi rozdělena Evropa na východní a západní, stejné rozdělení může v 21. století potkat Latinskou Ameriku. Pomyslný klín vráží do kontinentu dvě největší obchodní dohody, Mercosur a Pacifická aliance. Obě stojí na odlišných základech – mají různou historii, geografii, principy i dynamiku růstu. Pouze železná opona a vzájemná rivalita zřejmě budou chybět.

Pacifická aliance (Peru, Chile, Kolumbie a Mexiko), která vznikla v roce 2011, si bere příklad z Evropské unie a prosazuje volný pohyb osob, zboží a služeb. 25 let „starý“ Mercosur (Argentina, Brazílie, Paraguay, Uruguay, Venezuela) naopak stojí na dohodách mezi vládami.

Mercosur vznikl především kvůli tradiční rivalitě mezi Brazílií a Argentinou. „Na dynamice mezi lídry Mercosuru záleží. Je to politické uskupení,“ prohlásil diplomatický zdroj deníku Financial Times. „Naopak Pacifická aliance byla založena za jiným účelem a vystupuje jako něco velmi odlišného od Mercosuru.“

Politické neshody jsou v Mercosuru dosti obvyklé. Týkají se i nedávné současné politické krize v Brazílii, kdy se Mercosur zastal odvolané prezidentky Dilmy Rousseffové. Současná brazilská vláda tak logicky není největším přítelem organizace. Dlouhodobě panují neshody mezi socialistickými zeměmi, typicky Bolívií, a umírněnějšími státy. Proti tomu Pacifická aliance vystupuje navenek jednotně.

Čína se v Latinské Americe rozpíná. Čtěte:

Jak Číňané vytlačili Američany z Latinské Ameriky

Příznivci venezuelské opozice slaví volební vítězství

Obě skupiny zemí se liší i v dynamice ekonomického růstu. V roce 2014 byl průměrný růst HDP zemí Pacifické aliance 2,4 procent, u zemí Mercosur pouze 0,3 procent. „Západní blok“ dominuje také v celkovém objemu exportu, který v roce 2014 dosáhl 570 miliard dolarů (největší zásluhu na tom má ropa a další komodity), proti 321 miliardám „východu“ (zde je nejvýznamnější obilí). Logicky, protože Mercosur je tradičně nakloněn protekcionismu, zatímco například Chile bylo vždy proponentem volného obchodu.

Kolumbijský prezident nedávno označil Pacifickou alianci za „nejúspěšnější integrační proces v historii Latinské Ameriky“. Rivalita mezi oběma skupinami ovšem nepanuje. Chile, které kromě členství v Pacifické alianci je také přidruženým členem Mercosuru, se samo pasuje do role „mostu mezi západem a východem“. „Lidé vidí Pacifickou alianci jako elitní společnost, která rozděluje kontinent – my se ale neotáčíme zády k zemím u Atlantiku,“ říká chilská prezidentka Michelle Bacheletová.


Čtěte dále:

Námořní (r)evoluce na obzoru. Vzejde z Panamy

BRAND24

Čínská chuť po víně může vyléčit závislost Chile na mědi

Trumpova zeď by přehradila obchod USA s Mexikem

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).