Menu Zavřít

Las Vegas čeká velký sportovní boom. NHL je jen začátek

15. 6. 2016
Autor: facebook

Město kasín zažívá velký sportovní průlom. Poprvé v historii v něm bude působit profesionální tým jedné z nejsledovanějších amerických lig. Do Las Vegas míří hokejová NHL a to by měl být jen předkrm. Následovat zřejmě budou i další sporty.

Tým z Las Vegas by měl v NHL začít hrát od příštího roku. Zatím nemá název, spekuluje se o pojmenování Black Knights (Černí rytíři). Už se však ví, že bude hrát v T-Mobile Areně, která byla otevřena teprve v dubnu letošního roku. Moderní víceúčelová hala stála 375 milionů dolarů (8,9 miliardy korun) a už při její výstavbě se počítalo s tím, že bude pravidelně hostit sportovní týmy. Její kapacita na hokej by měla činit 17 500 míst, na případná basketbalová utkání bude ještě vyšší.

Za přivedením NHL do Las Vegas stojí miliardář Bill Foley, předseda společnosti Fidelity National Financial, která se zabývá zprostředkováním hypoték. Foley založil hnutí ‚Vegas Wants Hockey‘ (Vegas chce hokej) a nezalekl se ani poplatku 500 milionů dolarů, který liga požadovala jako záruku při přihlašovacím procesu.

Je Vegas připraveno?

Už delší dobu se spekuluje o připravenosti města jako Las Vegas na provozování vlastního profesionálního týmu. Objevují se hlasy, které tvrdí, že ve městě s takovou škálou jiných rozptýlení nemůže žádný sportovní klub dlouhodobě přežívat, natož profitovat.

Foley si však takový scénář nepřipouští. Na tom, aby se nenaplnil, pracuje už od začátku přijímacího procesu před dvěma roky. K dnešnímu dni už vybral zálohy na 13 tisíc permanentních vstupenek, které mají dokazovat zájem místních o hokej. Navíc se zavázal postavit tréninkový areál za 17 milionů dolarů, který bude přístupný i veřejnosti.

Přečtěte si o jiném průlomu v amerických sportech: reklamě na dresech

Tabu prolomeno: reklamy míří na dresy NBA. Jak zareagují další americké ligy?

 Dres Los Angeles Lakers

Za velký průlom pro Las Vegas považuje získání licence pro NHL také novinář Ed Graney, který se specializuje na sportovní scénu v nevadském městě. Řadí jej nad národní titul místní univerzity UNLV v prestižní basketbalové NCAA i nad všechny grandslamy Andreho Agassiho, rodáka z Las Vegas. Připomíná, že provozování vlastního profesionálního týmu je úplně jiná úroveň a ekonomický a společenský dopad takového kroku je nevyčíslitelný.

Další sporty na čekané

Do komfortní situace se dostaly další velké americké ligy. V nejbližších letech budou vyčkávat a pozorovat, jak se daří hokejovému týmu a podle jeho případného úspěchu přichystají vlastní expanzi do Las Vegas. Jedná se hlavně o basketbalovou NBA a ligu amerického fotbalu NFL, tedy soutěže, které jsou Spojených státech nesrovnatelně populárnější než NHL.

O potenciálním týmu v Las Vegas už před několika lety hovořil legendární basketbalista Magic Johnson, který společně s dalšími investory kontroluje většinový podíl v baseballovém týmu Los Angeles Dodgers. Pro basketbal hovoří fakt, že by případný nový tým nemusel stavět vlastní halu a mohl by využívat novou T-Mobile Arenu.

 Magic Johnson Dosluhující stadion Oakland Alameda Coliseum

BRAND24

Ostatní sporty by měly pozici těžší. V případě NFL se mluví například o přestěhování již existujícího týmu Raiders. Město Oakland mu nechce vystavět nový stadion, který by nahradil dosluhující Oakland Alameda Coliseum. V Bay Area na severu Kalifornie navíc musí soupeřit o přízeň se slavnějším týmem San Francisco 49ers. Las Vegas je pro Raiders ale zřejmě až třetím řešením. Kromě setrvání v Oaklandu ještě vážně zvažují možnost stěhování do Los Angeles.

Už dříve se jednalo i o založení týmu pro fotbalovou MLS, což by dávalo smysl vzhledem k početné hispánské komunitě v okolí Las Vegas. Plány na vybudování stadionu za 200 milionů dolarů ale zkrachovaly a od té doby je celý projekt u ledu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).