Menu Zavřít

Ladislav Šafránek: Předvolební trik

22. 9. 2014
Autor: ČTK

Stále mne překvapuje suverenita, s níž se miliardář Babiš a nikdy nezaměstnaný Sobotka odvolávají při šíření polopravd a lží na zájmy a potřeby pracujících, s nimiž jinak nemají nic společného. Kromě toho, že si dobře žijí z jejich nepochopitelné důvěry a naivity. Zaměstnanci Agrofertu o tom vědí své.

Naposledy se faleš lídrů koalice projevila při obhajobě předvolebního pozlátka – zvýšení minimální mzdy. S ignorováním analýz hodnotově i ideologicky neutrálních expertů se lze smířit. Nikoli však s nadřazeností „vyvolených“ zneužívajících malou ekonomickou gramotnost populace sliby o lepších zítřcích.

Zvýšení minimální mzdy o 700 korun pro nějakých sto tisíc lidí prý žádného podnikatele nezničí. Ve skutečnosti dojde ke zvýšení osobních nákladů zaměstnavatele o 938 korun měsíčně a zvýšení „podlahy“ mzdové a platové třídy ovlivní příjmy možná až milionů pracujících. Třeba tím, že se do základu přesune část pohyblivé nenárokové složky a celkový příjem se nezmění. Nebo tím, že se k pokrytí zvýšené mzdy zvýší produktivita práce s následnou redukcí počtu zaměstnanců.

Že si zahraniční vlastníci českých montoven iniciativně sníží zisky, tomu snad nevěří ani bezelstný vůdce ČSSD. Nebylo by vhodnější usilovat o to, aby Česko přestalo být zásobárnou levné práce například investicemi do výroby s vyšší přidanou hodnotou? Nebo cestou reinvestic zahraničních investorů, kteří už u nás působí? Zatím k nim žádný důvod nemají. Stačí, když vydělávají. Hrátky s minimální mzdou na tom nic nezmění.


Autor je ekonom


Čtěte také:

Vláda zvyšuje výdajové rámce, chce podpořit hospodářsky růst

BRAND24

Jana Havligerová: Prostě dobré zprávy

Průzkum: pražské volby by ovládlo ANO. TOP 09 nechalo za sebou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).