Menu Zavřít

Kypr je zachráněn a hledá budoucnost

4. 4. 2013
Autor: E15

Bezprostřední nebezpečí divokého kyperského bankrotu je zažehnáno. Cena je však vysoká. Světoví komentátoři se zamýšlejí nad poučeními, která s sebou kyperská krize přinesla. Zatímco Financial Times hodnotí chování trhů, bývalý zvláštní zmocněnec OSN pro Kypr Michael Moller se v New York Times zamýšlí nad krizí jako příležitostí ke znovusjednocení ostrova.

The New York Times: Šance sjednotit Kypr

Často se říká, že Kypr nepropásne žádnou příležitost propást nějakou příležitost. Tato maxima zněla nejhlasitěji asi v roce 2004 poté, co řečtí Kypřané odmítli v referendu sjednocení ostrova. Tehdy byl život na jejich jihu prima a setrvání na statusu quo s sebou neneslo žádné zjevné náklady. Nyní na řecké Kypřany dopadá nová realita. Situace je truchlivá a bezprostřední budoucnost vypadá bídně, pokud se nenajdou velmi nápaditá řešení. Věřím, že jsou v dosahu. Ekonomická i sociální situace na severu ostrova kontrolovaném Turky se zlepšuje, což vytváří širší herní pole pro obě strany.

Turecko je stále silnějším regionálním i globálním hráčem. Vazby mezi Řeckem a Tureckem jsou dnes těsnější a přátelštější. Cena, již nyní Kypr platí za svou finanční symbiózu s Řeckem, zároveň jistě pozmění budoucí vztahy. Tyto nové skutečnosti, dobré i špatné, nabízejí příležitost posunout se dál v letitém hledání řešení kyperského problému. Evropská unie už si nemůže dovolit brát Kypr jako periferní problém.

Je čas na solidní, jednotnou a aktivní evropskou politiku směřující ke sjednocení ostrova. Kypr má mnoho předností – geografickou polohu, přírodní zdroje, vzdělané obyvatelstvo, infrastrukturu. Je čas tyto přednosti náležitě zužitkovat.

Financial Times: Pes, který neštěkal

Během posledních tří týdnů prošly Kypr a eurozóna cestou k branám pekla a zase zpět.

Všechny kroky, před nimiž evropští lídři do té doby varovali jako před zkázonosnými, byly učiněny. Přesto trhy zůstaly v klidu. S výjimkami. Akcie bank dostaly nakládačku poté, co šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem mluvil o dalších možnostech krácení vkladů.

Také euro během kyperské krize oslabilo ke čtyřměsíčním minimům. Ale to je vlastně vítaná korekce po období nepřirozené síly. Na druhé straně úroky italských a španělských dluhopisů sice trochu stouply, ale jen na únorovou úroveň; uprostřed kyperské nerozhodnosti dokonce mírně klesaly. Akciové trhy jsou vcelku veselé. Co se děje? Před rokem či dvěma reagovaly trhy na každý náznak potíží v eurozóně. Jakýkoli problém mohl vyvolat spirálu paniky.

Dnes jsou obavy z nákazy zjevně mnohem menší. Jestliže jsou trhy klidné jako pes Sherlocka Holmese, určitě vidí v situaci nějaké náznaky útěchy. Možná je těší ujištění ECB, že udělá vše, aby udržela euro pohromadě. Možná sledují fundamenty, které nejsou kdovíjaké, ale Kypr jim neublížil. Přesto se eurozóna nesmí nechat ukolébat náladou investorů. Lídři musí pokročit v otázkách bankovní unie a neměli by čekat, až je do akce požene bič nějaké další krize. Že pes neštěká, je dobré znamení. Ale neznamená to, že už nikdy štěkat nebude.

SME: Hazard krizi nevyřeší

Kypr už přišel na to, čím nahradí výpadky finančního sektoru a vzpruží ekonomiku. Legalizují se herny a kasina, což zvedne turistický ruch i příjmy státu. Spolu s dalšími opatřeními, třeba daňovými prázdninami pro firmy, které v zemi reinvestují zisky, to oznámil prezident země Anastasiades. Smát se Kypřanům, že budou jako američtí indiáni v rezervacích, by bylo dost laciné. Není však jasné, zda je kyperský prezident v obraze.

V turecké části ostrova přece kasina provozují, ale že by jim z toho nějak rostlo HDP a krajina vzkvétala, to se říci nedá. Vážnější je však něco jiného. I když se kontrola pohybu kapitálu a omezení deklarují jako dočasná opatření, z podstaty situace plyne dost indicií pro tvrzení, že dokud se na Kypru bude platit eurem, zůstane omezen i pohyb kapitálu. Jakmile se totiž restrikce zruší, z ostrova s největší pravděpodobností odtečou všechny peníze. Proč by tam zůstávaly v nejistotě?

Nápad s kasiny jen ukazuje na zoufalství, v němž se nachází kyperská politika.


Čtěte také:

Kyperský ministr financí rezignoval

BRAND24

Moskva nepomůže Rusům, kteří přijdou o peníze na Kypru

Kypr musí být zničen


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).