Menu Zavřít

Kumpáni pro dlouhý den

7. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Pro toho, kdo pracuje v terénu, je přenosný počítač neocenitelným pomocníkem. Jen se musí smířit s omezeným časem volnosti mezi okamžiky, kdy musí vyhledat nejbližší zásuvku a svého pomocníka nakrmit elektrickou energií.

Krátká výdrž notebooků bez dobíjení akumulátorů už je minulostí

Pro toho, kdo pracuje v terénu, je přenosný počítač neocenitelným pomocníkem. Jen se musí smířit s omezeným časem volnosti mezi okamžiky, kdy musí vyhledat nejbližší zásuvku a svého pomocníka nakrmit elektrickou energií.

Bude to znít trochu jako rouhání, ale na první pohled zvnějšku se koncept úsporných notebooků vzoru Centrino podobá biblickému příběhu o nasycení zástupů hladovějících jednou rybou a jedním pecnem chleba. Pravda je, že celkem nedůvěřivě se bude zpočátku tvářit asi každý na slib, že jeho nový notebook vydrží pracovat zhruba o polovinu déle než ten starý a to s úplně stejným akumulátorem. Není to kouzelnický trik, jen pár zajímavých nápadů pod jednou střechou. Že za logem Centrino objevíte známého výrobce počítačových čipů Intel není zase tak velké překvapení. Novinkou ale je, že namísto obvyklého skládání notebooku ze součástek víceméně podle přání a nápadů výrobců u platformy Centrino dostanou konstruktéři jako základ trojdílný komplet, zaručující požadované parametry. Pod jedním názvem je tak spojen nový mobilní procesor Pentium M, řídicí chipset celého počítače a bezdrátový síťový adaptér Intel Pro/Wireless 2110.

Procesor, který ví, kdy přidat

Největší pozornost ze všech dílů si ale přece jen zaslouží procesor, protože právě jeho optimalizace pro co nejnižší spotřebu elektrické energie (přitom bez omezování výkonu) má hlavní podíl na prodloužené pracovní době Centrino notebooků, a to přibližně na čtyři až pět hodin oproti běžným třem hodinám u normálních přenosných počítačů. Základním úsporným opatřením je inteligentní přizpůsobování taktovací frekvence procesoru a jeho napájecího napětí vykonávaným úlohám. Takže třeba při psaní ve Wordu Pentium M lehce podřimuje a naplno se pustí do práce až kvůli přehrávání filmu z DVD. Další snížení spotřeby pak přináší sofistikované postupy jako tzv. inteligentní předvídání, sdružující vykonávání podobných instrukcí, nebo vylepšená správa dat při přechodech notebooku do „spánku“ a opětovném probouzení. Svou roli určitě hraje i to, že Pentium M se konstrukčně příliš nepodobá běžným notebookovým procesorům Pentium 4-M, přinejmenším kvůli své na 1 MB zvětšené vyrovnávací paměti, která znamená pro většinu aplikací mnohem hladší a bezproblémovější chod.

Dvě alternativy

Druhou oporou Centrina jsou dvě chipové sady. Pro běžného uživatele notebooků to neznamená nic víc, než že se tak jako u stolních počítačů může setkat se dvěma alternativami. Základní chipset 855M počítá se zabudováním externí grafické karty se slušně propustným rozhraním AGP 4x, podporuje kapacitu instalované RAM až do 2 GB a jen tak pro zajímavost, jeho spotřeba energie je méně než 1 W. To je zhruba 40 procent v porovnání s předchozím modelem. Druhý chipset 855GM je prakticky stejný až na integrovanou grafickou kartu Intel Extreme Graphics 2.

BRAND24

Obligatorní bezdrátové připojení

Poslední komponent Centrina, bezdrátová síťová karta, vypadá spíš jako důvod zvýšení spotřeby, ale má v moderním přenosném počítači svoje místo. Stále sílící trend totiž ukazuje, že během několik let se bezdrátové připojením stane přinejmenším u notebooků prakticky povinnou výbavou. Přesto právě tady došlo už při uvedení Centrina k drobným rozporům mezi Intelem a výrobci hardwaru. Řešení Centrina u Wi-Fi bezdrátových sítí prozatím podporuje pouze standard 802.11b s přenosovou rychlostí 11 MB/s, některé značky raději sáhly po vlastním řešení a jen teprve před několika dny oficiálně uznaném protokolu 802.11g s rychlostí až 54 MB/s. Šalamounsky zapeklitou záležitost vyřešil notebook Dell Latitude D400. Má v sobě zabudovánu bezdrátovou síť podle standardu Centrina, na přání je možné zvolit bezdrátové řešení Dell TrueMobile, podporující také rychlejší přenosové standardy. Dobře dokumentuje také skladnost Centrino notebooků a patří k s hmotností 1,67 kg a displejem s úhlopříčkou 12,1 palce k nejmenším strojům z řady Latitude.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).