Kuchyni mám za půl milionu

14. ledna 2008, 00:00 - Eva Marzini, Jaroslav Schejbal
14. ledna 2008, 00:00

Karel Palán, Hostinec u Palánů

Karel Palán, Hostinec u Palánů

Závěr roku probíhá každoročně u havlíčkobrodského hospodského Karla Palána ve znamení firemních i rodinných večírků. Hodně času musel věnovat také do-vybavení kuchyně. Celková jeho investice do ní dosáhne zhruba půl milionu korun. Nezbyl mu tak čas na to, aby uzavřel loňský hospodářský rok a zjistil, jakého zisku či ztráty dosáhl. „Představu ale nějakou mám, určitě se konečně vrátíme k zisku,“ očekává Palán.

K avizovanému zdražení pokrmů z důvodu zvýšení snížené sazby DPH a dražších energií však Palán zatím nepřistoupil. Čeká na to, až jak budou zdražovat jeho dodavatelé. Výjimkou jsou jídla, kde je hlavní surovinou sýr, takže i oblíbený „smažák“. Jejich cenu zvedl podnikatel z Vysočiny o zhruba deset procent.

 

Připravit projekt nestihl

Prosinec byl pro něho také obdobím rekapitulace toho, co se mu během roku podařilo a co by naopak udělal jinak. Naprostá spokojenost panuje s již zmíněnou výměnou zařízení v kuchyni. Nejdražší záležitostí přitom byl nákup konvektomatu za 200 tisíc korun. „To je zařízení, které dokáže najednou vařit brambory, knedlíky a rýži. Jsou tam také automatické funkce, kdy si tento přístroj můžete nastavit tak, že vám upeče maso přes noc,“ vysvětluje Palán. Podařilo se mu také zkolaudovat další ubytovací místa. Původně však chtěl minulý rok rovněž připravit projekt ještě na další ubytování v prostorách nad sálem. To ale nakonec nestihl.

Praha mi vzala zaměstnance

Nepříjemný dárek pod stromeček dostal Palán od jednoho ze svých zaměstnanců, který mu dal výpověď. „V našem kraji, když si vypipláte nějakého šikovného učně, tak vám stejně časem odejde za lepším, třeba do Prahy,“ konstatuje havlíčkobrodský hostinský. Získání kvalitních zaměstnanců tak bylo důležitým tématem minulého roku.

V létě hostinský z Vysočiny bere obvykle na výpomoc brigádníky či učně. „Začíná to být nějaké špatné. Poslední dobou ti mladí nemají o práci v pohostinství moc zájem. Často se stává, že slíbí, že přijdou, a nedají ani vědět, že si to rozmysleli a prostě nepřijdou. Nelíbí se mi také, že první, na co se ptají, je, kolik si vydělají peněz,“ stěžuje si Karel Palán.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Když za škodu může sport...
O dědictví IV: Dědit, či darovat?
3 věci, na které není dobré zapomínat před odjezdem na služební cestu
Daňové přiznání za rok 2017: Změny u daňového zvýhodnění na děti a daňového bonusu
Bez potřebné doby pojištění vám důchod nedají
Auta
Kvíz: Víte, co se děje, když se na přístrojové desce…
Arrivo je systém, díky kterému pojede i Dacia Duster nebo Fabia 1.2 HTP 320 km/h
Škoda Superb 2.0 TSI 4×4 vs. BMW M760Li xDrive: Přesné porovnání neporovnatelného
Že je elektrická nákladní Tesla revoluční? Kdeže, elektrická Avia tu byla už dávno
Pokuta za pád z kola? Absurdní, ale ne víc než jiné pokuty za nehodu [komentář]
Technologie
Cnews FM: Platíme mobilem s Android Pay. Vydrží nám to? [podcast]
Desky platformy Intel Z390 už existují. V Sandře se objevil model od SuperMicro
Velký přehled slev na Černý pátek 2017 (průběžně aktualizováno)
Nvidia má nové GeForce pro notebooky, MX110 a MX130. Používají ale staré 28nm čipy
Psaní na displeji tažením a nová gesta při psaní rukou [Windows Insider]
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít