Menu Zavřít

Kuchařova fantazie ze zbytků

29. 9. 2003
Autor: Euro.cz

OBČAS SE STANE, ŽE NAŠE LEDNIČKA NABÍZÍ NĚKOLIK RŮZNÝCH SUROVIN, ALE ŽÁDNÉ NENÍ TOLIK, ABY SE Z NÍ DAL UVAŘIT PLNOHODNOTNÝ POKRM. NEZBÝVÁ NEŽ SMÍCHAT DOHROMADY "CO DŮM DAL", A NA SVĚTĚ JE SPECIALITA.

Nakrájet, zamíchat, osmahnout - hotovo!

Dobrý kuchař umí zpracovat cokoliv beze zbytků a pokud nějaké zbytky přece jen vzniknou, tak je musí umět prodat. V takovém případě jim musí dát nějaké jméno. V domácnosti si s tím ale hlavu moc nelamte - svou specialitu nazvěte jednoduše „lahůdka a la já“.

HOTCHPOTCH

V angličtině hotch-potch znamená „mícha nice“, lépe řečeno míchanice zbytků. Ale hotchpotch není anglický. Je to holandské jídlo, které je zde známé již od dob obléhání Leydenu. Byla to směsice všeho možného, a dnes již není pamětníka, který by mohl s jistotou říci, co v tom jídle původně bylo. Přesto je hotchpotch respektované národní jídlo. Dnešní, zřejmě vylepšený hotchpotch, se ale nedělá ze zbytků nebo podřadných po travin. Dělá se z hovězího boku bez kosti, který se po opečení na horkém másle nakrájí na plátky. Ty se pak dusí s cibulí, mrkví a bramborami. Když je vše měkké, maso se vyndá, zelenina a brambory rozšťouchají, osolí, opepří a omastí tukem. Plátky dušeného masa se podávají obložené na horkých talířích. Kuchařské umění dovrší drobně sekaná petrželka, kterou se hotový hotchpotch nakonec posype.

HOPPEL-POPPEL

Hoppel-poppel nezní nijak lákavě, ale nenechte se mást. Je to vynikající pochoutka údajně německého původu. Ještě nedávno jsem ale byl přesvědčen, že jde o české jídlo. Vzhledem k tomu, že je levné a dobré, moje maminka ho dělávala velmi často. Ale ani ona, ani já jsme tenkrát netušili, jak se ta lahůdka vlastně jmenuje. Hoppel-poppel se připravuje z vajec, které se umíchají na pánvi s pepřem a solí. Do nich se přidá směs všech možných zbytků: uzené maso, pečené vepřové maso, kousky párků nebo špekáčků osmahnutých na pánvi s cibulí. Je možné přimíchat dokonce i restované brambory či na kostky krájené zbytky houskových knedlíků, nebo - jakkoliv to zní zvláštně - na kousky krájené kyselé okurky. Nejlepší hoppel-poppel dělali kdysi v Balkán Grilu, protože do toho přidávali i ostré papričky. Kdyby v tom nebyly knedlíky, řekl bych, že se hoppel-poppel podobá čínským jídlům fu young či chop suey, ale že by to mohlo být jídlo německého původu, to mě nikdy nenapadlo. Co mě ale vždy dokázalo rozčílit, je, že některé restaurace uváděly hoppel-poppel mezi vaječnými jídly, a že je pražské vinárny a bary kdysi připravovaly na objednávku jako takzvané minutky, a tím pádem za něj počítali nekřesťanské peníze. Odstupem doby ale toto vynikající jídlo upadlo v zapomenutí. Kdo ví - možná proto, že se kuchaři naučili pracovat beze zbytků, takže na hoppel-poppel neměli nikdy dost surovin. Ale ať je tomu jakkoliv, přimlouval bych se za to, aby (díky těm knedlíkům!) bylo toto jídlo pasováno na českou národní specialitu.

BRAND24

FU YOUNG

Čínských jídel fu young je několik, a ve všech případech se jedná o jakousi čínskou vaječnou omeletu, kdy všechny suroviny jsou usmaženy v pánvi najednou. Na amerických jídelních lístcích se tato jídla objevují také jako „eggs fu young“ a přidávají se do nich i krevetky nebo hřebenatky. V Číně se však napřed usmaží „vložka“, což může být drobně krájená zelenina, včetně bambusových a bobových výhonků , koriandr, houby, zelená cibule, plody moře, kousky vařeného masa nebo jiné podobné suroviny. V prázdné pánvi se pak z rozšlehaných vajec usmaží měkká omeleta, do jejíhož středu se dá osmažená vložka a strany omelety se přeloží ke středu. Hotová omeleta se podává na horkém talíři nakrájená na kousky, aby se dala jíst hůlkami. Sójová omáčka, případně jiné pikantní omáčky, do kterých se kousky omelety namáčí, se podávají zvlášť.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).