Menu Zavřít

Kuba vyhostila českého diplomata, Praha protestuje

18. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Kubánské úřady neprodloužily vízum českému diplomatovi. Odmítly rovněž sdělit důvody tohoto postupu. První tajemník české mise v Havaně musí do soboty opustit Kubu. „Úřady mi odmítly prodloužit vízum a daly mi lhůtu 72 hodin na opuštění země,“ řekl Stanislav Kázecký.

BRAND24

Kubánská vláda neposkytla žádné oficiální vysvětlení svého rozhodnutí. „Já jsem žádal oficiální vysvětlení, nedostal jsem ho, nedostalo se mi přijetí u odpovídajících lidí na ministerstvu zahraničních věcí,“ řekl České televizi chargé d’affaires na Kubě Vít Korselt. Čeští diplomaté chápou neudělení víza jako akt vyhoštění, protestují proti tomu a okamžitě si předvolali k vysvětlení kubánskou chargé d’affaires v Praze Aymeé Hernándezovou.

Případ českého diplomata je další z řady roztržek mezi Prahou a Havanou a dokazuje napjaté vztahy mezi oběma zeměmi. V únoru Hernándezová předala českému ministerstvu zahraničí protestní nótu. V ní si stěžovala na výběrové řízení, které Černínský palác vypsal na podporu projektů nevládních organizací podporujících oponenty kubánského režimu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).