Menu Zavřít

Krúpa podal insolvenční návrh na majitele bytů OKD

28. 4. 2017
Autor: Michael Tomeš

Arca Capital miliardáře Pavola Krúpy podala insolvenční návrh na společnost Resimodo, vlastníka bytového fondu OKD. Finanční skupina uvádí, že tak hledá způsob, jak mohou nájemníci získat byty nebo náhradu škody. Nedodržením závazku privatizační smlouvy vznikla nájemníkům škoda ve výši více než 24 miliard, tvrdí Arca Capital.

„Tento závazek spolu s ostatními závazky společnosti Residomo představují sumu, která převyšuje hodnotu jejích aktiv o 8 miliard korun. Residomo se tedy nachází v úpadku z důvodu předlužení, a proto na ni byl prostřednictvím společnosti Arca Services dne 28. 4. 2017 podán insolvenční návrh,“ uvádí Arca.

Uvedená částka přesahující 24 miliard je rozdíl mezi cenou, za kterou měly být všechny byty nabídnuty nájemníkům, což bylo podle privatizační smlouvy asi 1,786 miliardy, a cenou 26,040 miliardy, za kterou byly byty nakonec prodány.

Arca poukazuje i na další závazky firmy Residomo vůči dalším věřitelům a financujícím institucím. Výše závazků údajně činí skoro 39 miliard korun, přičemž hodnota jejího majetku i s přihlédnutím k jeho další správě dosahuje necelých 31 miliard korun. Souhrn závazků tedy převyšuje hodnotu majetku o cca 8 miliard korun.

CONTENT24

Krúpa dlouhodobě postupuje tvrdě vůči Zdeňku Bakalovi, o němž tvrdí, že OKD vytuneloval. Před nedávnem například uvedl, že zorganizuje svoz horníků z OKD, nájemníků bytů OKD a akcionářů těžařské společnosti před Bakalovo sídlo do švýcarského Nyonu.

Dále čtěte:

Krúpa hrozí Polákům. Chce vyšší dividendu z Unipetrolu

OKD prodalo své doly státnímu podniku Prisko

Krúpa nabídne lidem z Písnice byty k odkupu. A zřejmě na tom vydělá


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).