Menu Zavřít

Krize naučila Čechy si vážit jistoty pracovního místa

18. 1. 2012
Autor: profit

Hrozba krize otřásá celou eurozónou a lidé se obávají opětné ztráty zaměstnání. Obor IT však stále vnímají jako velice perspektivní, což potvrzuje i fakt, že nabídka pracovních pozic stejně jako platy v IT rostou.

Foto: Profimedia.cz

Průzkum veřejnosti zaměřený na zaměstnance v oboru IT a zájemce o tento typ zaměstnání zjišťoval, jak lidé v dnešní době nahlížejí na zaměstnání v IT. Respondenti oceňují především perspektivu, atraktivnost a možnost práce s moderními technologiemi. Tyto odpovědi předčily i důležitost finančního ohodnocení. Průzkum navazuje na nedávné dotazování mezi personálními agenturami z celé České republiky, které provedlo IT centrum skupiny Home Credit.

Každý čtvrtý dotazovaný, který je v současné době zaměstnaný v oboru IT, si toto povolání zvolil z důvodu možnosti pracovat s moderními technologiemi. Odpověď finanční ohodnocení uvedlo jako důvod práce v IT jen přibližně 12 % dotazovaných. Naopak vícekrát zmiňovanou nevýhodou práce v IT byl podle dotazovaných virtuální svět, ve kterém se ze své podstaty práce v IT realizuje.

BRAND24

Firmy na českém trhu motivují uchazeče o pozici v IT oddělení dodatečnými benefity v podobě vzdělávání. Právě školení v oblasti IT, manažerských dovedností či cizích jazyků bylo v průzkumu nečastěji zmiňovaným příkladem ideálního zaměstnaneckého benefitu – uvedl to každý třetí dotazovaný, který je zaměstnaný v IT či se o tento obor zajímá. Druhým nejčastěji zmiňovaným ideálním benefitem byla finanční nebo časová kompenzace přesčasů ze strany zaměstnavatele (každý pátý respondent).

Obecně spojovali dotazovaní náplň práce v IT s informačními technologiemi, zajištěním a správou internetové komunikace, programováním a prací na počítači. Nejčastěji zmiňovaným pracovním cílem zaměstnanců a zájemců o práci v IT pak byla pozice architekt a analytik.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).