Menu Zavřít

Krize. Druhé dějství

1. 2. 2008
Autor: Euro.cz

Snížení úroků pesimistickou náladu nevylepšilo

Index S&P 500 posílil o 1,7 procenta za pouhých čtyřicet pět minuté poté, co americká centrální banka Fed oznámila, že sníží základní úrokovou sazbu o padesát bazických bodů na tři procenta. Šlo během osmi dnů o druhý pokles úroků. K takové razantní akci se Fed odhodlal poprvé od počátku 80. let. Většině investorů však i tak rozhodné gesto centrální banky nestačilo a úvodní nadšení vystřídala opět negativní nálada.
Fed se snaží zabránit recesi, jež hrozí americké ekonomice v důsledku problémů na hypotečním trhu a kvůli dopadům úvěrové krize. Jeho vliv ale není všemocný. Přestože dvakrát za sebou snížil úroky, pro klienty bank, kteří potřebují úvěr, se zatím příliš nezměnilo. Finanční domy jsou opatrné. Zajištění kapitálu například pro investory do nemovitostí je v některých případech téměř nemožné, a když banka na jejich požadavek kývne, její podmínky jsou podstatně tvrdší než před vypuknutím krize. A úroky požaduje taktéž vyšší.
Někteří analytici tvrdí, že se hypoteční krize dostává do druhé fáze. Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating většího počtu dluhopisů odvozených od hypoték a na další se chystá. Celkem by tak mohla zhoršit úvěrové hodnocení k cenným papírům v objemu 534 miliard dolarů. Další ránu dostal trh od agentury Fitch Ratings. Ta snížila hodnocení závazků společnosti FGIC, která se specializuje na pojištění dluhopisů a na další produkty spojené s poskytováním finanční garance. Objevují se rovněž spekulace, že snížení ratingu se nevyhnou ani další podniky v této skupině včetně dvou největších v USA, což jsou Ambac a MBIA. Když se tak skutečně stane, budou muset americké finanční instituce letos odepsat až sedmdesát miliard dolarů. Jako stále pravděpodobnější se tak jeví pesimistické předpovědi, že ani kombinace daňových úlev a levných peněz americkou ekonomiku před recesí nezachrání.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).