Menu Zavřít

Krize a recese

10. 10. 2008
Autor: Euro.cz

Nemovitosti budou levnější...

BRAND24

Celý podtitul: Nemovitosti budou levnější, benzin asi nebude dražší, možná že i cena elektřiny poklesne

Stalo se to, čeho jsme se obávali. Bushův záchranný balíček byl schválen, přesto minulý týden světové burzy zažily masivní výprodej. Nastal krutý pád. Strach z globální recese a panická potřeba získat hotovost nešetří skoro žádnou oblast.
Ničí se majetky. „Spousta lidí, kteří byli hodně bohatí, teď budou o. k. tak akorát. Lidem, kteří na burzách obchodovali za půjčené peníze, se možná vypaří všechno,“ řekl týdeníku EURO jeden z finančníků. Dnes stačí jedna špatná zpráva a cena akcií banky, která je jinak zdravá, může za hodinu klesnout i o 20 procent. Investoři, kteří s půjčenými penězi spekulovali na růst, teď musejí trpět. Doposud žili v naději, že trh poroste. Dnes už jen čekají na margin-call. To znamená, že chtějí-li držet dál svoji pozici, musejí doplatit hotovost. Když ale peníze chybějí, akcie se vyprodají a investor je bez koruny.
Problém asi spočívá v povaze lidí, co pracují ve finančním sektoru. V bankách většinou pracují nesamostatně myslící lidi s úřednickou povahou, kteří místo toho, aby se řídili selským rozumem, papouškují ten či onen módní názor. Když je potřeba zalíbit se nadřízeným, kašlou na regulace, rozumné počty nechávají stranou. Přijde-li bublina, že je potřeba rozdávat hypotéky, tak banky půjčí americké kadeřnici i na desátý byt! Když nastoupí trend, že půjčovat se nesmí, peníze nedostane ani kadeřnice, ale ani firma, která je zdravá! A v těchto dnech, kdy je všeobecným trendem výprodej akcií, zbavují se všeho!
V tomto kontextu je nutné posuzovat i prohlášení premiéra Mirka Topolánka, který na hysterické kroky hlav čtyř velkých členských států Evropské unie (Francie, Německa, Velké Británie a Itálie) reagoval sice po svém, ale správně. „Jsem připraven na summitu EU naprosto tvrdě vetovat jakékoli návrhy, které půjdou nad rámec selského rozumu a situace samé,“ prohlásil.
Záchranné balíčky sem, záchranné balíčky tam, recese je zřejmě nevyhnutelná. Zvýší se nezaměstnanost, klesne spotřeba. Ale nemovitosti budou levnější, benzin asi nebude dražší, možná že i cena elektřiny poklesne. Většina surovin zlevní, lidé budou muset více pracovat a vážit si místa. Většina obyvatel tedy finanční krizi na vlastní kůži nepocítí.
Problém ale může nastat ve chvíli, kdy si banky mezi sebou přestanou půjčovat peníze, což se v USA děje. Kdyby toto chování trvalo delší dobu, vyděsilo by to každého.
Dnes se v hotovosti totiž skoro neobchoduje. A víme všichni, jak je to s lidskou povahou. V těchto dobách lidé nevěří skoro ničemu jinému než tomu, co mají doma. V době paniky přijdou do banky, prvních tisíc klientů vybere všechno, pak dojde cash. V tu dobu se začne říkat, že banka neplatí, a je revoluce.
Minulý týden se objevila zpráva, že americké ministerstvo financí přemýšlí, jak by mohlo získat přímé podíly v bankách. Kdyby stát z pozice spoluvlastníka dával likviditu bankám, vylepšilo by to jejich bilanci a mohly by začít půjčovat. Tento nástroj se používal naposledy jen v době Velké deprese.
Česká republika má to štěstí, že bankovní krizi zažila před deseti lety a finanční systém se posunul do téměř ultrakonzervativního modelu. Proto můžeme být poměrně klidní.
A nakonec sms od zkušeného investora z minulého pátku: „Vzpomínáš si ještě na středoškolskou matiku? O funkcích s limitou v nule? Abychom si o tom příští týden nepovídali! V akciových grafech se objevilo pár přetržených propadů a i ostatní ukazatele nasvědčují tomu, že trh vstoupil do své panické, konečné fáze! Jak říkal pan Kopferkingl ve Spalovači mrtvol – ,a za zvuku Wagnerova Parsifala se všichni, milý synu, společně spálíme‘. Tak to jen pro zasmání pro nás cyniky. Jinak akcie mám nakoupeny, jedu ke sklenáři s okny, neboť v bytě mám řemeslníky. Ti jsou klidní, úplně v pohodě.“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).