Menu Zavřít

Křetínského EPH loni vzrostl čistý zisk o 9,6 procenta na 22,5 miliardy korun

5. 6. 2018
Autor: Profimedia.cz

Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského vzrostl loni meziročně čistý zisk o 9,6 procenta na 22,5 miliardy korun. Konsolidované tržby stouply o 21,8 procenta na 153,9 miliardy korun.

„Rok 2017 byl na jedné straně charakteristický zlepšeným výkonem energetické infrastruktury, která je umístěna v EP Infrastructure, a na druhé straně dalšími akvizicemi a organickým růstem v oblasti výroby elektřiny doplněné těžbou uhlí, které spadají pod EP Power Europe,“ uvedl Křetínský.

EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe jsou dva hlavní pilíře, do kterých je holding strukturovaný. EPIF v EPH zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. EP Power Europe zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny. Podíl 31 procent v EPIF patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří EPH. Většinovým vlastníkem EPH se loni stal Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T.


Křetínského impérium dál roste: za miliardy kupuje plynové zásobníky v Bavorsku

 Detail podzemního zásobniku RWE


Do EPIF kromě majoritního podílu v Pražské teplárenské a v maďarských teplárnách Budapesti Erömü mimo jiné patří podíly holdingu ve společnosti Eustream, kde jako manažer působí bývalý premiér a neúspěšný kandidát na prezidenta Mirek Topolánek, či společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu.

Energetický a průmyslový holding
EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v ČR, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a Maďarsku. Většinovým vlastníkem EPH se stal Křetínský loni, nyní drží 94 procent akcií. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T.

Druhou větví holdingu je společnost EP Power Europe. Předloni v létě například EPH ovládl německé hnědouhelné doly, které v konsorciu s firmou PPF Investments koupil od švédské společnosti Vattenfall.

CONTENT24

Přečtěte si také:

Uhni, uhlí. Ve finančních ústavech roste odpor vůči fosilním palivům

EPH jako most. Křetínský chce vykrývat období přechodu na zelenou energetiku

Křetínský se zbavuje podílu v maďarské elektrárně. Neshodl se s partnerem

 Maďarská elektrárna Mátrai Erömü


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).