Menu Zavřít

Krasobruslení

30. 5. 2003
Autor: Euro.cz

V nervózní soutěži vyhrálo o bod konsorcium McKinsey/West LB/EEIP

Zakázku Fondu národního majetku (FNM) na post investičního poradce při prodeji Unipetrolu získalo konsorcium McKinsey/West LB/EEIP. Velice těsně za ním se umístil tandem CS First Boston/Ernst & Young, jenž získal jen o pouhý bod méně než vítěz. Až na třetím místě skončila firma Wood & Company, kterou si prý přálo vedení Unipetrolu. O tom, že formace vedená společností McKinsey je některými členy výběrové komise preferována, týdeník EURO informoval již předtím, než členové komise poslali svoje individuální hodnocení na FNM (EURO 21/2003). Za úspěchem může stát nejen síla konsorcia, ale i schopnosti české lobbisticko-poradenské firmy EEIP profesora ekonomie Michala Mejstříka. Vláda o verdiktu FNM nebude jednat.
V procesu výběru poradce hrála nabízená cena pětatřicetiprocentní roli, což mělo největší váhu. Další kritéria měla nižší důležitost: schopnost koncipovat privatizační strategii - 25 procent, znalost odvětví - 22 procent a nakonec zkušenosti a reference - 18 procent.

Drastické snížení ceny.

První pokus o výběr poradce byl začátkem března zrušen z toho důvodu, že předložené nabídky prý nesplnily náležitosti, které vyžaduje zákon o zadávání veřejných zakázek (EURO 10/2003). Pozoruhodné je, že cenu oproti prvnímu tendru nyní snížilo jen šest uchazečů (ze třinácti) a pouze firma McKinsey šla s nabídkou dramaticky dolů, až o patnáct bodů z 0,89 procenta na 0,74 procenta (z prodejní ceny). Další v pořadí - CA IB/Patria - snížil svoji nabídku jen o devět bodů. Konsorcium CS First Boston/E&Y šlo dolů o šest bodů, firma Wood & Co. nechala svoji již stejně nízkou nabídku beze změn. Vzhledem k tomu, že rozdíly v hodnocení byly těsné, právě výrazný pokles v cenové nabídce nakonec posunul firmu McKinsey na první příčku. Při posuzování dalších kritérií totiž konsorcium CSFB/E&Y dostalo lepší známky než vítězové. Kdyby nabídli o malinko nižší cenu, mohli vyhrát.
Odborníci soudí, že společnost McKinsey, která patří k nejdražším na světě, šla zřejmě s cenou dolů o tolik, jelikož sázela na to, že v případě výhry by od nabyvatele Unipetrolu získala po dokončení privatizace zakázky na poradenské služby. „Snížení ceny jsme dohodli se všemi partnery, neboť nabídka ze zrušeného tendru byla příliš vysoká,“ řekl týdeníku EURO ředitel McKinsey & Company v ČR Jean-Pascal Duvieusart.
„Zda konsorcium McKinsey/West LB/EEIP vyhrálo o bod, přesně nevím, ale bylo to velice těsné,“ řekl týdeníku EURO místopředseda FNM Pavel Kuta, který měl průběh tendru na starosti. Dodal, že podle něj byl proces výběru transparentní. Stejného názoru je i jeho nadřízený, předseda výkonného výboru FNM Jan Juchelka. „Zadavatel (FNM – pozn. red.) neshledal v procesu výběrového řízení žádné nesrovnalosti,“ sdělil týdeníku EURO.

BRAND24

Co nadhodil Nahodil.

Ještě před posledním kolem soutěže mohla komise rozhodnout, jakou formou vyhodnotí nabídky. „Existovaly dvě možnosti: buď to všichni uděláme najednou na místě a na papíře, nebo každý člen komise pošle svoje hodnocení e-mailem. Členové komise se jednomyslně dohodli na elektronickém způsobu. Zřídili jsme proto speciální e-mailovou adresu s přístupem pro jednoho člověka, odborníka z FNM. Na tuto adresu pak chodila od rána (minulého úterý – pozn. red.) jednotlivá hodnocení. Já jsem svoje poslal jako první. Kromě již zmíněné osoby nikdo k údajům přístup neměl,“ tvrdí Kuta.
Týdeník EURO má však informace, že při posledním jednání vznesl jeden z členů výběrové komise (úředník ministerstva životního prostředí Petr Nahodil), v níž zasedá devět státních úředníků, námitku proti transparentnosti procesu. „Je to pravda. Pan Nahodil otevřel diskusi na téma, zda s jednotlivými soubory poslanými elektronicky nebylo přece jen možné manipulovat. Nakonec se jeho obavy ukázaly jako liché. Na posledním jednání, které se konalo na FNM, jsem nechal všem členům komise vytisknout jejich hodnocení, aby si je zkontrolovali a správnost potvrdili svými podpisy. Udělali to všichni,“ vysvětluje Kuta.

Jako povinné tance.

Je pozoruhodné, že například dva zástupci ministerstva financí, náměstek Zdeněk Hrubý a ředitel odboru privatizace Igor Fojtík, ohodnotili tři nejlepší nabídky ve všech kritériích na vlas stejně. Podobně hlasovali dva zástupci FNM v komisi, místopředseda Pavel Kuta a šéf sekce strategických privatizací Jan Škurek.
V souvislosti s průhledností soutěže se objevila i další zpráva: přestože se členové komise dohodli, že kromě speciální adresy FNM pošlou svoje vyhodnocení křížově i jeden druhému, nestalo se tak. „Nic takového se nikdy nedohodlo,“ oponuje Kuta.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).