Menu Zavřít

Krádež tržby a daně

9. 2. 2004
Autor: Euro.cz

VAŠE DOTAZY - NAŠE ODPOVĚDI Zloději mi ukradli z tržby 50 000 Kč. Musím z této částky platit daně? Nebo ji mohu odepsat jako ztrátu a za jakých podmínek? A jak je to s daní z přidané hodnoty, kterou jsem již zaplatila - mám nárok na vrácení? Budu vycházet z toho, že tazatelka je podnikatelkou, která vede daňovou evidenci (do 31.

VAŠE DOTAZY - NAŠE ODPOVĚDI

CONTENT24

Zloději mi ukradli z tržby 50 000 Kč. Musím z této částky platit daně? Nebo ji mohu odepsat jako ztrátu a za jakých podmínek? A jak je to s daní z přidané hodnoty, kterou jsem již zaplatila - mám nárok na vrácení?

Budu vycházet z toho, že tazatelka je podnikatelkou, která vede daňovou evidenci (do 31. 12. 2003 jednoduché účetnictví) a je plátcem DPH. Problém je analogicky řešitelný i pro poplatníky, kteří vedou účetnictví (do 31. 12. 2003 podvojné účetnictví). Daňové posouzení závisí na tom, zda tazatelka ohlásila krádež policii jako oznámení o podezření ze spáchání trestného činu krádeže. Mohou nastat tři různé případy: 1) Policie pachatele zjistí. Tazatelce vzniká za tímto pachatelem pohledávka a po pachateli lze vzniklou škodu vymáhat. 2) Policie případ odloží z důvodu, že pachatel trestného činu je neznámý (pachatele krádeže se nepodaří zjistit) a tazatelku o tom písemnou formou jako poškozeného vyrozumí. Úbytek finančních prostředků z pokladny může být za této situace považován za daňový výdaj. Ve smyslu § 24 odstavce (2) písmene l) zákona o daních z příjmů je daňovým výdajem mimo jiné škoda způsobená podle potvrzení policie neznámým pachatelem. V případě, že ke krádeži došlo v roce 2003 a tazatelka obdrží potvrzení od policie o tom, že pachatel trestného činu (krádeže) je neznámý, do termínu pro podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2003, může úbytek peněz zahrnout do daňových výdajů roku 2003. 3) Pokud krádež nebyla policii vůbec oznámena, nelze vzniklou škodu považovat za daňový výdaj. S problematikou daně z přidané hodnoty nemá výše popsaný případ žádnou spojitost - o jakékoliv vrácení DPH z důvodu krádeže hotovosti nelze žádat. Úbytek peněz z pokladny není považován za zdanitelné plnění ve smyslu zákona o dani z přidané hodnoty.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).