Menu Zavřít

Kradené léky z Itálie se draze prodávají jinde v Evropě, balí se i v Česku

18. 10. 2014
Autor: čtk

Co může Česko nabídnout italské mafii? Kvalitní přebaly a příbalové letáky pro drahé léky kradené z nemocnic v Itálii, kde se tomuto kriminálnímu podnikání mimořádně daří. „Ta síť je jakási pračka na nelegálně získané výrobky. Zaměřuje se na drahé nemocniční léky a také vykrádá náklady kamionů,“ řekl letos na jaře Domenico Di Giorgio z italské lékové agentury v rozhovoru pro Reuters.

Tehdy ještě nebylo zcela zřejmé, o jak rozsáhlý problém se jedná. Mluvilo se především o přípravku proti rakovině Herceptin. Dnes je známo 13 nelegálních distributorů, kteří se na prodejích kradených léků přiživili. A na seznamu přípravků, jež se po krádežích objevily zpět v legálním distribučním řetězci, je zhruba 80 značek léků. Je to vpravdě panevropský byznys. Kromě Německa a Švédska se našly ve Velké Británii a v Nizozemsku.

Česká přebalovna

A také v České republice. Nešlo však o přípravky určené pro české pacienty. Kradené zboží měla ve svém skladu firma, která nedaleko Prahy přebaluje léky z jiných jazykových mutací na německý nebo také švédský a finský trh. Přivezl jí je nelegální distributor se sídlem ve Slovinsku.

Není to překvapivé, přestože tuzemské ceny většiny léků jsou jedny z nejnižších v Evropě a prodávat tu kradené by nedávalo valný smysl. Jenže jsme vyhlášenou zemí pro obchodníky zabývající se paralelním exportem a importem léků po Evropě. Tento obchod je zcela legální a stojí na regulovaných cenách léků a volném evropském trhu. Léky určené pro státy s nízkými cenami vyvážejí do zemí s vyššími cenami.

„Jsme Mekkou exportu, a proto u nás existují největší přebalovací linky,“ vysvětluje Jakub Dvořáček, ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Infrastrukturu, která se tu vytvořila pro legální paralelní přeshraniční obchod, lze samozřejmě zneužít.

Kradené zboží měla ve svém skladu firma, která nedaleko Prahy přebaluje léky z jiných jazykových mutací na německý nebo také švédský a finský trh.

Po Evropě putují plná auta kradených přípravků, které se nelegální distributoři snaží prodat do oficiální sítě. Rozsah krádeží, které loni vyčistily sklady italských nemocnic, si lze představit jen stěží. Čerstvá zpráva výzkumného centra Transcrime, kterou nedávno představila italská léková agentura, napočítala za posledních osm let 68 případů velkých loupeží, z toho jen vloni jich bylo 51. Léky za téměř 19 milionů eur, které z italských nemocnic zmizely, se nyní podloudníci snaží udat po celé Evropě, respektive ve státech s vysokými cenami léků.

„Nedá se vyloučit, že se kradené léky vracejí na legální trh přes fiktivní distribuční firmy nebo zkorumpované překupníky. Pak jsou prodány v zemích s vysokou cenovou hladinou nebo zpátky do italských nemocnic a lékáren,“ uvádí se ve zprávě.

Komplic prostě odemkne

Většina nemocničních krádeží léků se drží dvou scénářů. Za noci se zloději buď násilně vloupají, nebo jim prostě nějaký komplic otevře. Druhá možnost se prý vyplácí víc. Z krádeží, při kterých nemuseli rozbít jediné dveře, si prý zloději odnesli v průměru významně větší lup.

„Zdá se, že informace od člověka zevnitř nemocnice pomohly zlodějům nejen vniknout, ale také najít nejdražší léčiva,“ uvedli výzkumníci. Kromě toho zjistili, že léky se v Itálii kradou ve větší míře od podzimu do jara. Mafie se zřejmě snaží skladovat přípravky aspoň přibližně správně, což je za horkých letních teplot větší problém.

Zájem má léková mafie pochopitelně o ty nejdražší přípravky. Vedou onkologické léky, následované medikamenty potlačujícími imunitní systém po transplantacích, kradou se i antirevmatika a biologické léky.

Falešné doklady

Největší problém, který musejí zločinci překonat, je v tom, jak kradené léky prodat. Kvůli přerušenému zajištěnému skladovacímu řetězci jsou tyto léky považovány za padělky, které mohou být neúčinné, nebo dokonce nebezpečné.

„Zvláště u kapalných přípravků nebo u biologických léků je to opravdu velký problém, když je někdo nechá v teple nebo na světle,“ podotýká Jakub Dvořáček. Pro farmaceutické firmy jsou podle něj krádeže v Itálii vážný problém. „Léky musí nakonec distribuovat někdo, kdo se zabývá i normální distribucí a je ochoten je takto zlegalizovat. To je strašidelné,“ myslí si Dvořáček.

Průběžně o problému s italskou lékovou mafií informuje i český Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Tato situace představuje určitá rizika. Proto SÚKL zveřejnil maximum možných informací k tomuto případu tak, aby je všichni distributoři měli k dispozici a mohli účinněji kontrolovat své obchodní transakce se zahraničními subjekty. Žádná konkrétní hrozba pro české pacienty nebyla zjištěna,“ uvedla mluvčí ústavu Lucie Šustková.

Když se ukázalo, že jedna z firem na českém území přebalovala kradené léky, poslal do ní SÚKL kontrolory. Žádné porušení předpisů však nezjistili. Firma zřejmě nemusí na první pohled problémové krabičky poznat.

„Situace byla zkomplikována tím, že se na ilegální činnosti podíleli schválení distributoři vytvářející falešnou dokumentaci,“ vysvětlila Šustková.

Zadržení Češi

Doplňování německých příbalových letáků do kradených krabiček ale možná není jediná česká stopa v případu. Na začátku srpna média psala o dvou Češích zadržených v Itálii u hranic s Rakouskem. U Brennerského průsmyku si v kufru auta vezli 28 krabiček silného protiplísňového léku v hodnotě 28 tisíc eur. Nebyly však kradené z nemocnice, v březnu zmizely ze skladu u Florencie.

O dalším osudu mužů obviněných z přechovávání kradeného zboží a nelegálního dovozu léčiv není nic známo. Ministerstvo zahraničních věcí týdeníku Euro sdělilo, že zastupitelský úřad v Římě nebyl o jejich zadržení informován. Pravděpodobně na žádost samotných Čechů.

Zaostřeno na padělky

Nová evropská směrnice z roku 2011, takzvaná protipadělková, je příslibem, že se lékovou mafii podaří oslabit. Na jejím základě spouštějí výrobci léků ve spolupráci s distributory i lékárnami sofistikovaný systém sledování každé krabičky, který by měl být v plném provozu do roku 2017.

„Pacient by měl mít stoprocentní jistotu, že se mu žádný padělek ani nic takového nedostane do ruky, pokud půjde oficiální cestou, tedy do lékárny nebo nemocnice,“ popisuje Jakub Dvořáček.

Jakmile sjede z výrobní linky, dostane každá krabička léku vlastní kód podobný QR kódům. Údaje se zároveň automaticky pošlou do centrálního evropského úložiště. Při každém dalším kroku distribučním řetězcem, i při vydání léku v lékárně, se údaje z kódu čtečkou ověří s úložištěm. Pokud nebude vše souhlasit, hned se o tom dozví příslušné autority.

Farmaceutické firmy do nového systému investují miliony, jen v Česku to může být až 30 milionů korun. Další náklady ponesou i distributoři a lékárny, kteří si zřejmě budou muset pořídit pokročilejší čtečky. „Bezpečnost pacienta vzroste řádově. Lékárna nevydá dokonce ani přípravek, který má prošlou exspiraci,“ říká Dvořáček. Vrátit do legálního řetězce kradený lék by už nemělo být možné. Jakmile se na krádež přijde, data z úložiště se vymažou a krabička dál přes kontroly neprojde.


Čtěte také:

WHO: Polovina léků prodávaných přes web jsou padělky

Z Česka se v prvním pololetí vyvezly léky za 2,5 miliardy

BRAND24

Italská policie dopadla jednoho z nejhledanějších bossů neapolské mafie

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).