Menu Zavřít

Krachy cestovek znovu na pořadu dne

28. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Několik rad, jak zjistit, že cestovní kancelář je jednou ze solidníchJak už informoval Profit i ostatní tisk, ani letošní léto se neobešlo bez problémů s cestovními kancelářemi. Zkrachovalo jich hned několik a zejména případ cestovní kanceláře Harmonie medical vyburcoval veřejnost.

Několik rad, jak zjistit, že cestovní kancelář je jednou ze solidních

Jak už informoval Profit i ostatní tisk, ani letošní léto se neobešlo bez problémů s cestovními kancelářemi. Zkrachovalo jich hned několik a zejména případ cestovní kanceláře Harmonie medical vyburcoval veřejnost.

Zarážející a zastřena tajemstvím je otázka proč nebyla již dříve majitelce kanceláře odebrána živnost. Stejně tak neuvěřitelná je bezohlednost a krutost podnikatelky, jejíž obětí se stali staří a nemocní lidé. Znovu se ukazuje, že někteří úředníci svojí činnost příliš svědomitě neprovádějí. Výjimkou je přístup české konzulky, která se své funkce naopak zhostila velmi dobře.

Jako každý rok

Tak jako každoročně poukazuje jak laická, tak odborná veřejnost i na nedokonalost legislativy, která ve svých důsledcích takovýmto - již tradičním - problémům účinně nezabraňuje. Tak jako každoročně vystupují odpovědní činitelé a ujišťují, že novela zákona 159/1999 Sb. o některých podmínkách podnikání v oblasti cestovního ruchu se již připravuje. Stejně tak zástupci profesních sdružení poukazují na již chronicky známé problémy. Ani zákazník se nemění, reaguje stejně jako vždycky a tradičně je i potrestán. A protože právě teď je sezóna last-minutes, uvedu alespoň několik rad, kde si zjistit, zda zlevněný zájezd kupujeme od solidních a poctivých cestovních kanceláří.

Existuje vůbec moje CK?

Z nepřeberné nabídky zájezdů si pochopitelně vyberete ten, který vám nejlépe vyhovuje. Než však zájezd zaplatíte, zjistěte si, kdo tento zájezd pořádá a zda splňuje všechny zákonné požadavky. Tak například na http://rzp.mpo.cz/ - tedy v živnostenském rejstříku - najdete, zda je cestovní kancelář odpovídajícím způsobem registrovaná. Na stejné adrese si můžete otevřít i obchodní rejstřík, kde se dozvíte jaké má společnost základní jmění, kdy byla založena a kdo jsou její jednatelé. Je tam i informace jak se má správně podepisovat jménem společnosti. Ještě více informací najdete v systému ARES na http://wwwinfo .mfcr.cz/ares/ares_fr.html.cz.

Je CK členem asociace?

Pak nás může zajímat, zda je cestovní kancelář členem některé z asociací cestovních kanceláří, které velmi dbají na kvalitu svých členských organizací. To zjistíte na adresách www.accka.cz- webová stránka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur a www.ackcr.cz - stránka Asociace cestovních kanceláří ČR.

Podrobné informace

Dalším krokem by měla být návštěva stránek Ministerstva pro místní rozvoj české republiky, které u nás zodpovídá za cestovní ruch. V sekci cestovní ruch na http://www.mmr.cz doporučujeme prostudovat Informace pro zákazníky cestovních kanceláří, eventuálně i celý zákon č. 159/1999 Sb. včetně odborného komentáře. Dozvíte se, jak má vypadat cestovní smlouva, kterou s vámi cestovní kancelář musí uzavřít. Jak je definován zájezd, jaký je rozdíl mezi cestovní kanceláří a cestovní agenturou a zejména jak je to s pojištěním cestovních kanceláří pro případ úpadku.

Je CK pojištěná?

Podle zákona č. 159/1999 Sb. je totiž každá cestovní kancelář povinna sjednat pojištění, z něhož vyplývá klientům, kteří si u ní zakoupili zájezd, právo na pojistné plnění, pokud se cestovní kancelář dostane do úpadku. Na základě tohoto pojištění vzniká zákazníkovi pojištěnému cestovní kanceláří právo na plnění v případech, kdy cestovní kancelář z důvodu svého úpadku: a) neposkytne zákazníkovi dopravu z místa pobytu v zahraničí do České republiky, pokud je tato doprava součástí zájezdu, b) nevrátí zákazníkovi zaplacenou zálohu nebo cenu zájezdu v případě, že se zájezd neuskutečnil, c) nevrátí zákazníkovi rozdíl mezi zaplacenou cenou zájezdu a cenou částečně poskytnutého zájezdu v případě, že se zájezd uskutečnil pouze zčásti. Všimněte si, že pojištění se vztahuje na zájezd (tedy nejméně dvě služby), pokud si zakoupíte třeba jenom ubytování, není tato služba pojištěna.

Vzory certifikátů

Na stránkách MMR ČR se také můžete dočíst, že povinné pojištění mohou CK sjednat s poolem osmi pojišťoven a s UNION pojišťovnou, která členem poolu není. Dále se můžete podívat na vzorové vyobrazení certifikátu, který pojištěným CK poskytuje pool a jak vypadá certifikát UNION pojišťovny.

Potíž se seznamem

Teď už nám jenom zbývá podívat se na seznam pojištěných cestovních kanceláří. Zde je určitý kámen úrazu. Zařazení na seznam - a tedy zveřejnění informace o pojištění - je dobrovolné, takže se může stát, že tam všechny CK nenajdete. Ale 1 tak zveřejnění znamená, že CK můžete důvěřovat. Seznamy najdete na adrese: http://www.unionpoj.cz/produkty_pojisteniprumysluapodnikatelu_upadek_prehled_ck.htm a http://pool.evropska.cz/pojCK.php. Kromě toho je ještě možno získat seznam pojištěných cestovek na adrese www.pojistene-ck.cz. Nejúplnější informaci o pojištění a hlavně o tom, co potřebujete v případě, že vámi vybraná cestovní kancelář bude mít problémy, najdete na adrese: http://pool.evropska.cz.

BRAND24

Ale opatrnost je stejně na místě

Pokud si vše důkladně prostudujete a ověříte, můžete jít kupovat zájezd - dovolenou vašich snů. Ale i tak nezapomeňte požádat o správnou cestovní smlouvu, potvrzení o pojištění CK. Kdyby byl zájezd podezřele levný, buďte ještě opatrnější.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).