Menu Zavřít

Krachuje další dodavatel elektřiny a plynu. Pocítí to i na Úřadu vlády

22. 3. 2018
Autor: Martin Pinkas/Euro

Na energetickém trhu končí další dodavatel - One Energy & One Mobile. Stažení z trhu vysvětluje nepodařeným přechodem na nový informační systém. Podle zdrojů webu Euro.cz z energetického trhu bylo skutečným zdrojem potíží nabízení dumpingových cen. Nového dodavatele elektřiny bude muset hledat Úřad vlády, ostravský magistrát či radnice Prahy 3.

Nebyl to zrovna významný hráč na trhu, ale jeho kolaps přesto pocítí tisíce zákazníků z řad domácností, firem i veřejného sektoru. Ke konci února firma One Energy & One Mobile dodávala elektrickou energii do 15 057 odběrných míst a zemní plyn do 8326 míst. Jak lze vyčíst z věstníku veřejných zakázek, mezi odběratele patřil Úřad vlády ČR, radnice Prahy 3, některá menší města (Jilemnice, Dobříš, Třebechovice pod Orebem) a z části také ostravský magistrát.

Správce energetického trhu OTE ve čtvrtek 22. března rozhodl o vyřazení firmy z trhu kvůli neplnění finančních předpokladů. Zákazníci mají v nejbližších dnech možnost přejít ve zrychleném režimu k jinému dodavateli. Pokud tak neučiní, převede je OTE k dodavateli poslední instance. V praxi se jedná o bývalé regionální monopoly, tedy ČEZ, E.ON a PRE v případě elektrické energie a innogy, E.ON a Pražskou plynárenskou v případě dodávek plynu.


Čtěte také:

Změna pro 1,7 milionu odběratelů energií v Česku: innogy mění značku i majitele

Donedávna rivalové, nyní spojenci


Společnost One Energy & One Mobile vydala na svém webu vyjádření, ve kterém přiznala, že končí. „V souvislosti s nepodařeným přechodem na nový informační systém a soustavnými problémy s vygenerováním platebních kalendářů a následné fakturace a dodávky elektřiny a zemního plynu se naše společnost dostala do situace, kdy nedokázala plnit přísné podmínky energetického trhu a management společnosti rozhodl ze svého podnětu o ukončení činnosti,“ uvádí se ve vyjádření.

Společnost měla jisté potíže již v létě loňského roku. Ve zprávě o potížích firmy Enwox Energy tehdy web Euro.cz zmínil i příklad One Energy & One Mobile. Tato firma již v té době předčasně ukončila smlouvu s ostravským magistrátem kvůli ekonomické nevýhodnosti. Navzdory tomu s ní Ostrava o pár měsíců později uzavřela novou smlouvu o dodávkách elektřiny i plynu.

BRAND24

Dále čtěte:

Když se o nás firmy poperou. Jak energetické společnosti bojují o zákazníky

Servis elektrického vedení, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).