Menu Zavřít

Krach distributora mobilních telefonů

30. 4. 2009
Autor: Euro.cz

GSMobile Group

DT24

Společnost GSMobile Group, která patřila mezi tři největší distributory mobilů na českém trhu, zkrachovala. Kromě jiných problémů jí vaz srazila ekonomická krize, kvůli které firma přišla o většinu provozních úvěrů potřebných na financování nákupu nových telefonů. Týdeníku EURO to potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů.
GSMobile Group, která na českém trhu zastupovala všechny významné výrobce mobilních telefonů, tedy značky jako Nokia, Samsung, Sony Ericsson či LG, je od 5. března v konkurzu. „GSMobile se potýkala s nedostatkem provozních financí, situace vyvrcholila poté, co jí banky o více než polovinu snížily provozní úvěry. To bylo v byznysu, kde se splatnost některých odběratelů pohybuje na hranici dvou měsíců či ještě více, smrtící,“ řekl týdeníku EURO zdroj obeznámený se situací. Pavel Sláma, šéf řetězce Datart, který s GSMobile Group spolupracoval, vysvětluje, že dodávky telefonů měly v poslední době výpadky, proto spolupráci ukončili ještě před vyhlášením konkurzu. „Zhoršovala se dostupnost zboží, rychlost dodávek, některé nasmlouvané modely nebyly dodány vůbec nebo s velkým zpožděním. Takové výkyvy v momentě, kdy nemáme vlastní sklad, jsou problém. Spolupráce postupně uvadala, proto jsme asi před půl rokem začali hledat jiného dodavatele, nakonec jsme jich nasmlouvali hned několik,“ řekl Sláma týdeníku EURO.
Z informací uvedených v obchodním rejstříku vyplývá, že GSMobile Group v hospodářském roce končícím k 31. březnu 2007 utržila 1,382 miliardy korun a dosáhla 17milionového provozního zisku. Aktuálnější údaje nejsou k dispozici, stejně tak nikdo nezvedá telefon v centrále firmy. Jisté však je, že GSMobile patřila se společnostmi Agora a Setos ke třem největším distributorům mobilů na českém trhu, kde se ročně prodá kolem tří až čtyř milionů telefonů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).