Menu Zavřít

KPMG: Počet lidí, kteří platí přes mobil, loni překročil 100 milionů

25. 10. 2011
Autor: profit

Jen mezi lety 2009 a 2010 vzrostl počet lidí, kteří používají mobilní telefony k platbám a jiným finančním transakcím, o 38 milionů. Téměř pětina mladých lidí z tzv. generace Y už mobil běžně používá k platbám a k odesílání dárcovských SMS.

 

Foto: Profimedia.cz

Začal tak souboj o to, kdo si z nově vznikajícího trhu přivlastní největší podíl. Většina (83 procent) vrcholových manažerů oslovených v průzkumu celosvětové sítě poradenských společností KPMG Mobile Payments Outlook se totiž domnívá, že do čtyř let zaujmou platby přes mobilní telefon mezi všemi typy plateb vedoucí roli.

Otázkou dnes již není zda, ale kdy se mobilní platby stanou klíčovým nástrojem finančních transakcí,“ domnívá se Petr Bučík, Partner, KPMG Česká republika. „Myslím si ale, že respondenti průzkumu byli ve svém výhledu zbytečně pesimističtí. Lze předpokládat, že současné tempo prodejů chytrých telefonů povede k mnohem rychlejšímu nárůstu těchto plateb, než nyní očekávají.“ Právě uvedení chytrých telefonů na trh totiž nejvíce přispělo k dynamickému vývoji mobilního bankovnictví a plateb. Odhaduje se, že jen v USA má počet chytrých telefonů převýšit počet těch „normálních“ ještě v letošním roce.

Inovátoři riskují, konzervativci vyčkávají

Další průzkum KPMG, Monetizing Mobile, který se na mobilní platby zaměřil z pohledu bankovních institucí, zaznamenal vznik tzv. klíčových skupin inovátorů. Jde o banky a finanční instituce, které s mobilním bankovnictvím přišly jako první a staly se tahouny vývoje mobilních plateb. Ačkoli se těmto inovátorům otevírá široká škála možností, od spolupráce s obchodními partnery napříč celým spektrem hodnotového řetězce přes příležitost převzít klíčovou roli při vytváření technologických standardů až po možnost ovládnout zcela nové zdroje výnosů, valná většina bank volí spíše strategii opatrného vyčkávání.

V cestě k mobilním platbám jim brání příliš mnoho nevyzpytatelných rizik a překážek,“ uvádí Petr Bučík. „Technologie jsou teprve v raném stádiu vývoje, poptávka je zatím neověřená a standardy sítí nedostatečné. To vše v bankovních institucích brzdí další rozvoj mobilních plateb.“  

BRAND24

Počet lidí využívajících mobilní platby (v tisících)
Region20092010
Západní Evropa4 5197 127
Severní Amerika1 9053 502
Region Asie a Pacifiku41 86562 828
EMEA (Evropa, Střední východ, Afrika)16 82327 091
Latinská Amerika5 1318 010
Celkem70 243108 558

Strach o bezpečnost přetrvává

Stále diskutovanou oblastí mobilního bankovnictví a plateb je otázka bezpečnosti. Loňský průzkum KPMG Consumers and Covergence například ukázal, že 90 procent uživatelů mobilních zařízení se obává zneužití svých osobních údajů. Respondenti z České republiky se sice o svá data strachovali nejméně, ale i tak jich 70 procent vyjádřilo obavu ze zneužití citlivých osobních informací.

Letošní pohled manažerů firem dotazovaných v průzkumu Mobile Payments Outlook vypadá trochu jinak – za klíčový faktor rozvoje mobilních plateb považuje bezpečnost užívání jen 57 procent z nich. Nejvíce (81 procent) manažerů považuje za jeho hlavní podmínku pohodlí a snadnou dostupnost, 73 procent se domnívá, že nejdůležitější je snadné ovládání mobilních bankovních aplikací.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).