Menu Zavřít

Koupit, nebo pronajmout?

28. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Nejen ekonomické důvody nutí stále více Čechů trávit dovolenou v České republice. Pokud mají svoji chatu či chalupu, mají také většinou jasno a ve volném čase míří právě tam. Pro ty ostatní zbývá možnost buď si chatu koupit, nebo pronajmout."Koupě nemovitosti má tu výhodu, že je chata či chalupa vaše.

BRAND24

Nejen ekonomické důvody nutí stále více Čechů trávit dovolenou v České republice. Pokud mají svoji chatu či chalupu, mají také většinou jasno a ve volném čase míří právě tam. Pro ty ostatní zbývá možnost buď si chatu koupit, nebo pronajmout.

„Koupě nemovitosti má tu výhodu, že je chata či chalupa vaše. Negativem je však vysoká pořizovací cena zejména v atraktivních lokalitách a také nutnost o nemovitost pečovat,“ říká odborník na rekreační nemovitosti Josef Vávra. Pro pronájmy hovoří nejen nižší finanční náklady, ale také třeba to, že lze dovolenou trávit každý rok někde jinde. Problém však někdy může být sehnat vhodnou nemovitost ve vybrané lokalitě. Podle Vávry totiž v zajímavých lokalitách obvykle poptávka převyšuje nabídku a chaty na léto se zamlouvají řadu měsíců předem. Rekreační objekty si často pronajímají podnikatelé, a to i ti, kteří by si vzhledem ke svým příjmům mohli dovolit chatu si koupit. „Důvod je jediný - o chatu by se museli starat, na což nemají čas,“ tvrdí Vávra. Právě podnikatelů je mezi zájemci o pronájem chat kolem jedné třetiny. Následují například rodiny s malými dětmi či lidé kolem 50 let. Pokud jde o lokality, kde se chaty pronajímají nejlépe, jsou to v létě jižní Čechy a jižní Morava, v zimě pak ze- jména Jeseníky a Krkonoše. Největší zájem je o pronájem chat a dalších rekreačních objektů za 5 až 8 tisíc korun týdně, dále o levnější pronájmy a na třetím místě jsou pronájmy do 11 tisíc korun za týden. Ideálním objektem pro pronájem je objekt na tichém místě v turisticky atraktivní oblasti s luxusnějším vybavením a vlastním pozemkem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).