Menu Zavřít

Koučink je ve střední a východní Evropě na vzestupu a současně s ním roste i poptávka po certifikaci

3. 10. 2019
Autor: Stanton communication

Certifikace podle profesionálních standardů Mezinárodní federace koučů ICF vychází z osvědčených postupů a nejlepší praxe

Odvětví koučinku rychle roste po celém světě a Česká republika společně s dalšími státy střední a východní Evropy patří mezi je rozvíjející se trhy, které si zaslouží bližší pozornost. Podle posledních údajů z výzkumu 2016 Global Coaching Study, uskutečněného společností PricewaterhouseCoopers (PwC) pro Mezinárodní federaci koučů (ICF), roční příjmy celého odvětví v regionu dosahují 70 milionů USD (1.65 miliardy korun).

Koučové spolupracují s klienty v podnětném a kreativním procesu, který je inspiruje k maximalizaci jejich osobního a profesního potenciálu. Podle studie ICF a PwC 2017 Global Consumer Awareness Study jednotlivci, kteří prošli koučováním, díky němu zaznamenali zlepšení komunikačních dovedností, zvýšilo se jim sebevědomí i výkonnost. Tyto pozitivní výsledky často ovlivňují i okolí koučované osoby, včetně spolupracovníků v práci a jeho rodiny.

Odvětví koučování však není nijak regulované – začít pracovat s klienty může kdokoli, kdo se rozhodne vydávat za kouče. Z tohoto důvodu je důležité, aby si klienti ještě před zahájením spolupráce ověřili odbornou úroveň a praxi svého potenciálního kouče.

ICF je v koučovací profesi nositelem zlatého standardu a obdržení certifikátu ICF znamená, že kouč splnil náročné požadavky na své vzdělání i zkušenosti, zavázal se dodržovat přísný etický kodex a prokázal důkladné zvládnutí koučovacích schopností. Při spolupráci s držitelem kreditu ICF může klient důvěřovat dovednostem a integritě svého kouče. S přibližně 4 500 kouči ve střední a východní Evropě (GCS) bude certifikace stále důležitějším nástrojem pro klienty, jak získat jistotu, že se svěřují do rukou kvalifikovaných profesionálů, právě tak jako pro kouče, kteří se budou chtít na trhu prokázat svými odbornými znalostmi.

V České republice v současné době působí kouči zcela odlišných úrovní a vzdělání. Pro potenciální klienty není vždy snadné rozeznat kvalitní a vyškolené kouče. Zeptat se proto kouče na to, zda má ICF kredit, je jedním z nejlepších způsobů, jak se rozhodnout na základě informací.

„ICF je hrdá na to, že může prosazovat zlatý standard profese kouče,“ uvedla generální ředitelka ICF Magdalena Nowicka Mook. „Kouč, který obdrží náš mezinárodně uznávaný kredit, prokázal odhodlání pro svou profesi. ICF kredit je důkazem kvality kouče, pokud jde o jeho výcvik, prokazatelné zkušenosti s koučováním a zvládnutí klíčových kompetencí ICF. Klienti si mohou být jisti, že jsou v rukách vyškoleného profesionála, který je nanejvýš odpovědný nejvyšším standardům praxe a profesní etiky. “

Mezinárodní certifikace je důležitá nejen pro samotné kouče, ale také pro organizace a společnosti, které koučovací služby poptávají. Osmdesát procent koučů ve střední a východní Evropě souhlasí s tím, že lidé a společnosti očekávají, že koučové, kteří pro ně externě pracují, budou jejich držiteli.

To je v souladu i se zkušenostmi českých koučů. Kromě referencí je mezinárodní certifikace nejdůležitějším požadavkem u služeb externího koučování. Společnosti v České republice kladou na toto kritérium stále větší důraz a význam certifikace si začínají uvědomovat také individuální klienti.

V regionu střední a východní Evropy je vyšší poptávka po regulaci koučinku

63 % respondentů ze střední a východní Evropy ve studii GCS uvedlo, že koučování by mělo být regulováno – což je více než 10 % nad celosvětovým průměrem. 60 procent z těchto respondentů, kteří se vyslovili pro regulaci (nebo naznačili, že si nejsou jisti), se domnívá, že nejlepší pozici k regulaci profese by měly profesionální asociace koučů.

Magdalena Nowicka Mook také zdůrazňuje důležitost neustálého profesního rozvoje. Nositelé kreditu ICF jsou povinni pravidelně dokončovat další stupně vzdělávání, aby si udrželi své pověření. ICF Converge 2019, největší globální konference odvětví, přivede od 23. do 26. října 2019 do Prahy kouče z celého světa. Její účastníci se budou moci seznámit s nejnovějšími trendy z tohoto odvětví.

BRAND24

Další informace o programu Converge 2019 a jeho harmonogramu naleznete na webu ICFConverge.com. Podrobnosti o Converge 2019 budou k dispozici také na sociálních sítích ICF na Facebooku, Twitteru, Instagramu, LinkedIn a YouTube.

Lenka Zelingrová, profesionální koučka a místopředsedkyně ICF Česká republika.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).