Menu Zavřít

Korunová pomoc

6. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Zemní plyn pro domácnosti od ledna podraží v průměru o 7,4 procenta

Po elektřině a dálkovém vytápění zdražuje i zemní plyn. Společnost RWE oznámila, že pro domácnosti zvedne od 1. ledna příštího roku ceny v průměru o 7,4 procenta. Ne pro všechny zákazníky RWE bude zdražení stejné. Záleží na tom, od které firmy ze skupiny RWE odebírají zmíněnou komoditu. Růst cen se bude lišit podle regionů. Největší zdražení čeká na odběratele Severomoravské plynárenské, a to o 8,9 procenta. Nejnižší pak na domácnosti, které nakupují zemní plyn od Jihomoravské plynárenské, a to o 5,9 procenta. Regionální odlišnosti způsobují především rozdílné provozní náklady a různá struktura zákazníků.

BRAND24

Živnostníci neutečou.

Ceny však od ledna neporostou jen domácnostem, ale i dalším odběratelům. Klientům společností ze skupiny RWE z řad maloodběratelů, tedy především živnostníkům, vzrostou ceny pro první čtvrtletí v průměru o 8,7. Středním odběratelům o 7,4 procenta. Co to znamená? Domácnosti, které na zemním plynu pouze vaří, si připlatí od ledna zhruba dvanáct korun měsíčně navíc, rodiny, které jej používají i na vytápění, musí počítat s vyššími měsíčními náklady v průměru až o 159 korun. Živnostník s roční spotřebou 100 megawatthodin zaplatí za měsíc zhruba o 536 korun více, v částce však není připočítána daň z přidané hodnoty. Ještě hůře dopadnou firmy, které spadají do kategorie středního odběru, tedy ty s roční spotřebou zemního plynu do 2500 megawatthodin ročně. Měsíční účty se jim zvýší v průměru o 10 843 korun. Jak se změní čtvrtletní cena pro velké zákazníky RWE, není zatím možné určit. RWE jim totiž stanovuje ceny měsíčně, zatímco ostatním klientům čtvrtletně. Ceny pro první tři měsíce příštího roku však nezdražují pouze firmy patřící do skupiny RWE, ale i konkurence. Pražská plynárenská, která zásobuje zemním plynem obyvatele hlavního města, zvýší ceny pro domácnosti v průměru o 6,2 procenta. Skupina E. ON, jež prodává komoditu na jihu Čech, zdraží o průměrných 7,5 procenta.

Za vším hledej ropu.

RWE tvrdí, že zdražuje především kvůli dramatickému růstu cen ropy na světových trzích v posledních několika měsících. Ty totiž přímo ovlivňují ceny zemního plynu pro odběratele. Růst však nebyl tak dramatický, jak se předpokládalo ještě letos o prázdninách. Analytici tehdy předpovídali, že zemní plyn od ledna příštího roku může podražit i o více než deset procent. Jejich obavy se však nenaplnily - větší nárůst utlumil silný kurz koruny vůči americkému dolaru. Potvrdil to i předseda představenstva společností Středočeská, Severočeská a Západočeská plynárenská ze skupiny RWE, Roman Budinský. „Bez vlivu silné koruny by byl růst výraznější. Dramaticky rovněž stouply ceny ostatních ropných derivátů, třeba těžkého ropného oleje, o více než sto procent,“ upozornil. Obdobně zdůvodňuje nárůst cen zemního plynu i konkurence RWE, kromě jiného i společnost E. ON. Zhruba pětinou tvoří na celkových platbách za odběr zemního plynu i poplatky za regulované složky, jako je jeho přeprava a distribuce. Ty stanovuje Energetický regulační úřad. „Budeme se snažit udržet cenu komodity minimálně po dobu prvního čtvrtletí příštího roku,“ konstatovala v prohlášení společnost E.ON. Zda se to firmě podaří, respektive jak se budou vyvíjet ceny plynu i v následujících měsících, lze odhadnout jen stěží. Na světových trzích s ropou a jejími deriváty panuje již delší čas nervozita a situace se patrně nezmění ani v nejbližší době. Ekonomové navíc považují za reálné, že padne hranice sto dolarů za barel ropy, což znamená i další zdražení zemního plynu. To však českým domácnostem a firmám částečně vykompenzuje posilující koruna vůči dolaru. Kurz se již dostal pod hranici 18 korun za dolar.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).