Menu Zavřít

Koruna ráno znovu posílila, už je pod 25 Kč za euro

17. 9. 2009
Autor: profit

Kurz české měny během rána posílil vůči oběma světovým měnám, k euru až na 24,97 Kč/EUR a vůči dolaru na 16,91 Kč/USD; aktuálně stojí na 25,03 Kč/USD a 16,95 Kč/USD.

Autor: Profit

Koruna je tak nejsilnější za posledních devět měsíců.

Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Česká měna prudce posílila už ve středu, kdy se odpoledne obchodovala kolem 25,15 koruny za euro, na zprávy z tuzemské politické scény (odklad voleb a nejistota kolem vlády) prakticky nereagovala.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je důvodem posilování hlavně optimismus na světových finančních trzích, daří se i okolním měnám.

„Po poledni se koruna utrhla ze řetězu a jak neřízená střela proletěla všechny bariéry, které před ní stály,“ hodnotil včerejší vývoj analytik Next Finance Vladimír Pikora.

CONTENT24

„Za posledních 14 dní posílila o téměř dvě procenta,“ řekl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citco finanční trhy. Za posílením přitom podle něj nestojí žádná zpráva, která by s kurzem měla takto pohnout. „Stále zde přetrvává riziko pádu dolaru na světovém trhu. Investoři se k němu obracejí k zády a hledají jiná, více výnosná aktiva, mezi která patří také středoevropský region,“ dodává Volf.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).