Menu Zavřít

Korpulentní vína z úpatí And

16. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Carmen Wine Maker´s Reserve Red 2002

Přestože je pro nás Chile země v mnoha ohledech značně vzdálená, populární vína pod značkou Tarapacá nám poněkud otevírají dveře do země proslulé svými vynikajícími podmínkami pro pěstování vinné révy. Na obrovském vzestupu chilského vinařství, které datuje svoji historii teprve od 16. století, se podílela, vedle mohutných investic do rozšiřování vinic a moderních technologií, také řada francouzských odborníků, kteří spojili chilské ojedinělé přírodní podmínky se svými zkušenostmi a klasickými francouzskými odrůdami. A tak vedle místních odrůd País, Criolla Chica nebo Mission jsou dnes v Chile nejvíce rozšířené Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Chardonnay, Sauvignon a v posledních letech i více se prosazující Viognier. Jedním z nejdůležitějších kroků chilského vinařství posledních let je znovuobjevení odrůdy Carmenère, původně pocházející z Bordeaux, která ve spojení s osobitým terroirem dává vzniknout jedinečným, velice aromatickým a korpulentním vínům.

Region
Nejproduktivnější a značně rozsáhlou vinohradnickou oblastí Chile je Valle Central se čtyřmi regiony v okolí Santiaga, která reprezentuje centrum chilského vinařského průmyslu. Červené odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenère se pěstují především v regionech Valle de Maipo a Valle de Rapel. V povědomí vinařských odborníků jsou spojovány s kvalitou svých korpulentních vín s výraznými svěžími ovocitými vůněmi i chutěmi. Na mezinárodním trhu je řada kvalitních chilských vín, odrůdová jsou obyčejně označována jako Varietals, vína vyšší řady jako Premium a nejkvalitnější jsou zařazena do skupiny pod označením Ultra Premium. Vína této nejvyšší kategorie představují vrchol chilské produkce a přes silnou konkurenci světových vín také často dosahují na nejvyšší ocenění.

Producent
Vinařství Viña Carmen (www.carmen.com), pojmenované po manželce zakladatele, patří k nejstarším v Chile. Vzniklo roku 1850 díky Christianu Lanzovi. Za dobu existence získalo velmi dobrou reputaci na vinařském trhu doma i v zahraničí a dnes již dosahuje na první příčky ve vinohradnictví a výrobě vína v Chile. Jako první začalo s domácími odrůdami Carmenère a Petite Sirah a stalo se vůdčím vinařstvím v ekologickém pěstování hroznů pod značkou NATIVA. Vinařský podnik Viña Carmen leží 35 km jižně od Santiaga, poblíž Alt Jahuel a hospodaří na celkové výměře 620 hektarů vlastních vinic rozložených na úpatí And v údolí Maipo. Jeho celková roční kapacita je až čtrnáct milionů litrů. Viña Carmen se díky tradici, inovacím, ale hlavně absolutní preferenci kvality stává jedním z nejvýznamnějších chilských vinařství v segmentu prémiových vín. V současné době prodává svá vína ve více než 50 zemích. O jejich jedinečnosti a kvalitě svědčí nepřeberná řada ocenění udělovaných po celém světě.

Náš tip
Prémiové víno Carmen Wine Maker´s Reserve Red 2002 tvoří z poloviny odrůda Cabernet Sauvignon a ze čtvrtin Carmenère a Petite Sirah z ručně sklizených a vytříděných hroznů. Fermentace pro každou odrůdu probíhá zvlášť v nerezových tancích. Po scelení víno zraje dvanáct měsíců v francouzských sudech typu barrique a dále v lahvi. Velmi noblesní víno nádherné granátové barvy potěší vůní zralých višní, marmelády z černého rybízu a jemným náznakem vanilky. V chuti je víno velmi opulentní a vyzrálé, bohaté na sametové třísloviny, které vytvářejí rámec pro dlouhou dochuť doprovázenou tóny hřebíčku, kávy, čokolády a tabáku. Rozhodně jde o výjimečný produkt za dobrou cenu, který potěší nejen milovníky vín, ale všechny ty, kteří se chtějí seznámit s opravdu kvalitními americkými víny, jichž na našem trhu rozhodně není mnoho. V Česku lze víno zakoupit u společnosti Bon Vivant, s. r. o. (www.bonvivant.cz), která je také autorizovaným distributorem celého sortimentu vín z vinařsrví Viña Carmen.

Hodnocení: 92 bodů
Vzhled vína (max. 15) – 14
Vůně vína (max. 30) – 27
Chuť vína (max. 44) – 41
Celkový dojem (max. 11) – 10
Celkem (max. 100) – 92

BRAND24

Stupnice The Wine Spectators, 100–96 bodů mimořádné víno, 95–90 bodů nejlepší víno, 89–80 velmi dobré víno, 79–70 bodů průměrné víno, 69–60 bodů podprůměrné víno

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).