Menu Zavřít

Korporátní balancování

28. 5. 2004
Autor: Euro.cz

Soudu se nebojím, ale vážím dvakrát

Generální ředitel společnosti Microsoft pro Evropu, Afriku a Blízký východ Jean-Philippe Courtois má vizitku přizpůsobenou i pro slepé partnery. Kontaktní kartička je proklepaná braillovým písmem. „Usilujeme o to, aby informační technologie a internet byly dostupné i pro handicapované spoluobčany. Takže proč ne i moje vizitka,“ vysvětluje Courtois její nezvyklou podobu.

EURO: Velkým tématem byznysu, a to nejen v Evropě, je odpovědné chování korporací. Odpovědné nejen k vlastníkům, ale i k lokalitě a komunitě, v rámci nichž firma působí. Co si myslíte o odpovědnosti velkých korporací? COURTOIS: Toto téma se týká nejen globálních, ale i evropských lokálních společností. Pro mě osobně korporátní odpovědnost znamená balancování na hraně mezi zájmy akcionářů a ostatních skupin, kterých se naše podnikání nějak dotýká. Na jedné straně musíme uspokojit akcionáře, ale na druhé se společnosti jako Microsoft musejí chovat zodpovědně vzhledem ke své roli leadera. Musíme například vytvářet svým zaměstnancům takové podmínky, které by přilákaly nejlepší kapacity z oboru. A stejné chování je potřeba rozšířit i mimo firmu, protože nejsme izolovanou společností, ale naopak součástí širšího okolí. A pro mne to není jenom o filantropii, jak si mnozí myslí. Přínos pro veřejnost si neodporuje s možností rozvoje společnosti. Příkladem, který se týká i Česka, jsou naše investice do vzdělání. Je však důležité zachovat transparentnost těchto projektů před vlastníky společnosti.

EURO: Odpovědnost vůči akcionářům se dá snadno měřit výší dividendy a růstem hodnoty akcií, lze ale nějak měřit odpovědnost vůči veřejnosti? COURTOIS: Momentálně probíhá rozsáhlá debata na úrovni Evropské unie, zda by měly vlády sledovat aktivitu podniků v této oblasti. Stejně jako podniky zveřejňují své finanční výsledky, aby mohly prezentovat svůj přínos společnosti.

BRAND24

EURO: Věříte, že akcionáři a ostatní zainteresované skupiny, jako jsou zaměstnanci a lokální komunity, plují na stejné lodi, nebo jsou jejich zájmy protichůdné? Znamená vyšší korporátní odpovědnost vyšší náklady a tedy nižší zisk pro akcionáře? COURTOIS: V dlouhodobé perspektivě jsou jejich zájmy shodné. V Namibii jsme měli pětiletou partnerskou smlouvu s vládou v oblasti vzdělávání - dodávali jsme software, školili učitele a poskytovali e-learningové nástroje. Také jsme pomohli v rozvoji několika lokálním firmám, takže nakonec celý projekt nebyl jen záležitosti Microsoftu. Pomohli jsme vytvořit stabilní systém lokálních i mezinárodních partnerů, kteří navzájem spolupracují. Dělali jsme to jen kvůli dobrému pocitu? Nestydím se říci, že ne. Samozřejmě že je to obrovský přínos pro Namibii, ale také očekávám, že za pět let vzniknou podmínky pro další rozvoj naší společnosti v této zemi.

EURO: Akcionáři některých společností už dotlačili manažery, o nichž usoudili, že se špatně starali o svěřený majetek, před soud. Časopis BusinessWeek nedávno psal, že mnoho ředitelů má nyní před touto hrozbou pohnání k odpovědnosti strach. Jste jedním z nejvýše postavených manažerů obrovské společnosti, nebojíte se také? COURTOIS: Ve Francii, kde jsem pět let vedl národní pobočku, je manažer přímo zodpovědný, když firma udělá závažné chyby, a tím poškodí stát. Měl jsem strach? Ne. Ale samozřejmě jsem žil s vědomím, že kdybychom překročili určité hranice, mohl bych se ocitnout ve vězení. K vaší otázce mohu říct, že se nebojím, ale všechna rozhodnutí musím nyní dvakrát přehodnotit a promyslet, co si ještě můžu dovolit, a co už raději ne.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).