Menu Zavřít

Korporátky

29. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Krátce z firem

České dráhy
Tendr za 1,5 miliardy
České dráhy vyhlásily soutěž na modernizaci 64 bezbariérových vagonů pro expresní vlaky a rychlíky. Vozy z konce 80. let projdou kompletní rekonstrukcí.
Dráhy předpokládají náklady na modernizaci vagonů ve výši 1,5 miliardy korun a splnění celého kontraktu do 36 měsíců od jeho podpisu. Vozy budou nasazeny na všechny typy dálkových spojů od vlaků EuroCity a InterCity po vnitrostátní rychlíky.
Modernizace bezbariérových rychlíkových vozů navazuje na již zahájené projekty modernizace 58 vozů pro vlaky EuroCity a InterCity, revitalizaci 110 rychlíkových vagonů a modernizaci 21 restauračních vozů.

Electro World
Modernější obchody
Řetězec Electro World chce v následujících třech letech proinvestovat několik desítek milionů korun do modernizace svých prodejen v České republice a na Slovensku. Kromě rekonstrukce obchodů a nového uspořádání zboží spočívají úpravy také ve využití moderních technologií.
Firma už zmodernizovala tři prodejny v Praze a novému konceptu odpovídají i dvě provozovny, které společnost otevřela v Pardubicích a pražských Nových Butovicích. V ČR nyní Electro World provozuje 19 obchodů a na Slovensku má tři prodejny.

Student Agency
Vlaky na Slovensko
Společnost RegioJet ze skupiny Student Agency podnikatele Radima Jančury získala od slovenského ministerstva dopravy devítiletou smlouvu na dotovaný provoz osobních vlaků mezi Bratislavou, Dunajskou Stredou a Komárnem.
RegioJet byl jediným zájemcem, který se do tendru přihlásil. První vlaky společnosti, která slibuje zdvojnásobení počtu spojů, by na trať měly vyjet v březnu 2012. Dosud jezdí na téměř stokilometrové trati osm párů vlaků denně, o víkendu je provoz řidší.

EPH
Nákup akcií Dalkia
Energetický a průmyslový holding (EPH) koupil pět procent akcií přední tuzemské teplárenské společnosti Dalkia Česká republika. Akcie prodal majoritní vlastník – Dalkia International. EPH získal také opci na nákup dalšího pětiprocentního podílu.
Dalkia ČR patří v Česku k předním energetickým skupinám. Tvoří ji společnosti Dalkia ČR, OLTERM & TD Olomouc, AmpluServis, Dalkia Kolín, Dalkia Mariánské Lázně a Dalkia Ústí nad Labem. Skupina působí v patnácti moravských a českých městech.

Velorex
Zájem v USA
Nový model legendárního velorexu by se mohl začít vyrábět v USA. Opavský podnikatel Pavel Brída představil novou verzi tříkolového vozítka na veletrhu v Las Vegas. Jeho firma Motoscoot nyní jedná s partnerem v Indianapolis, který má o model vážný zájem.
Retro model s názvem Velor-X-Trike již není levným lidovým vozítkem jako v minulosti, ale moderním strojem, u kterého se například otevírají dveře nahoru po vzoru lamborghini, karoserie je pokrytá chameleonským lakem a výkon motoru přesahuje 200 koní. „V Americe vzbudil velorex jiný zájem než v Česku. Podle mě je toto extravagantní vozítko určeno hlavně pro kalifornský a floridský trh, jak už jsem to na začátku jeho vývoje předpovídal, a to nejen kvůli tamnímu vhodnému celoročnímu podnebí,“ uvedl Brída.

Filmový průmysl
Rekordní tržby
Česká kina vykážou za rok 2010 nejvyšší tržby v historii. Od ledna do listopadu utržila za vstupné 1,413 miliardy korun, což je o 162 milionů korun více než za celý rok 2009. Vyplývá to ze statistik Unie filmových distributorů.
Od ledna do listopadu kina evidovala 12,55 milionu diváků, tedy o přibližně 80 tisíc více než za celý rok 2009.
Kromě vyšší návštěvnosti se projevil i nárůst vstupného, které v průměru zdražilo o zhruba 15 korun na 113 korun.
Dražší vstupné souvisí zejména se vstupenkami na trojrozměrné filmové trháky, jako je sci-fi film Avatar režiséra Jamese Camerona či Alenka v říši divů od Tima Burtona. Nejoblíbenější Avatar má na kontě více než 1,28 milionu diváků a utržil rekordních 210 milionů korun.

BRAND24

CZ.NIC
Levnější registrace
Internetové domény s koncovkou .cz od února zlevní. Správcovské sdružení CZ.NIC sníží jejich velkoobchodní cenu ze 155 na 140 korun bez daně z přidané hodnoty za rok. Ještě před pěti lety byl přitom roční poplatek za registraci domény 500 korun. Výrazné zlevňování domény .cz v posledních letech souvisí s přechodem na nový registrační systém.
CZ.NIC spravuje registr domén .cz, o registraci se starají komerční registrátoři. V současnosti eviduje téměř tři čtvrtě milionu registrovaných domén .cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).