Menu Zavřít

Koronavirus tlačí dolů ceny akcií i ropy, zlato naopak zdražuje

27. 1. 2020
Autor: čtk

Čínský jüan dnes sestoupil na třítýdenní minimum kvůli rostoucímu počtu úmrtí v důsledku nového typu koronaviru. Obavy z ekonomických důsledků nového viru tlačí dolů rovněž ceny akcí a ropy. Roste naopak cena zlata, které je považováno za bezpečnou investici v období nejistoty.

Jüan vůči americkému dolaru ztratil více než půl procenta na 6,9776 jüanu za dolar. Dostal se tak na nejslabší úroveň od 6. ledna. Akciové trhy v Číně a řadě dalších asijských zemí jsou kvůli oslavám lunárního Nového roku uzavřeny. Hlavní index japonských akcií Nikkei se nicméně propadl o 2,03 procenta na 23 343,51 bodu. Zaznamenal tak nejprudší pokles od 26. srpna a uzavřel na nejnižší úrovni od 8. ledna. Obavy z nového viru měly negativní dopad zejména na akcie podniků působících v cestovním ruchu. Podle agentury Reuters se očekává, že oslabovat dnes budou rovněž akciové trhy v Evropě.

Ceny ropy se dnes prudce snižují, protože nový koronavirus posílil obavy ohledně vývoje poptávky po této surovině. Severomořská ropa Brent ztrácí přes dvě procenta na 59,4 dolaru za barel. Během dne sestoupila až na 58,68 dolarů, nejníže od loňského října.

Investujete do zlata?

Cena zlata naopak rostla a vyšplhala se až na 1586,42 dolaru (36 200 korun) za troyskou unci (31,1 gramu), tedy na nejvyšší úroveň od 8. ledna. Později zlato o část zisků přišlo a připisovalo si kolem procenta na zhruba 1579 dolarů za unci.

Vývoj ceny zlata:


Dále čtěte:

USA, Francie a Rusko plánují evakuaci svých občanů z koronavirem sužovaného Wu-chanu

Koronavirus si v Číně vyžádal 41 životů, úřady zpřísnily preventivní opatření

Chaos v Číně. Peking už eviduje 26 obětí koronaviru

Česko jako zatím jediné na světě dokázalo vymýtit mor prasat, tvrdí veterináři

BRAND24

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).