Menu Zavřít

Korejský won nabízí potenciál 50% zhodnocení

23. 2. 2010
Autor: profit

Korejský won je bezesporu jednou z nejvíce podhodnocených měn v asijském regionu.

Autor: Flickr.com

Než nabídnu argumenty pro toto tvrzení, dovolte mi malý návrat do historie. Na konci roku 1997 zasáhla Asii krize. Krize byla neodvratitelná, neboť tehdejší finanční systém nebyl dostatečně vyspělý na to, aby dokázal efektivně alokovat enormní příliv „horkých peněz“ ze Západu. Jakmile se ukázalo, že banky skrývají velké množství špatných úvěrů a lokální měny jsou nadhodnocené, západní investoři začali hromadně stahovat prostředky zpět. Epicentrem problémů bylo tehdy Thajsko, které nedokázalo ubránit měnu, s růstem paniky se ovšem vlna devalvací prohnala regionem jako smršť. Korejský won tehdy oslabil z 800 USD/KRW na 2000 USD/KRW.

Subprime krize 2007-2009

V rámci současné krize jsme zažili do jisté míry opakování dřívější situace, ačkoliv epicentrem problémů byly tentokrát Spojené státy. Horký kapitál se ovšem začal opět vracet do dolarů a asijské měny trpěly.

Korea je ekonomika závislá na exportu a proto zde oslabení měny dávalo smysl. Pár USD/KRW během krize znovu vystřelil z úrovní 900 na hodnoty kolem 1500.

Kurz USD/KRW se sice již vrátil na hodnoty kolem 1150, což snižuje potenciální výnos při spekulaci na normalizaci kurzu, v našich obchodech ovšem cílujeme posílení podhodnoceného korejského wonu nikoliv vůči dolaru, ale vůči jiným nadhodnoceným měnám, zejména japonskému jenu a euru. Jelikož těžko najdete brokera, který vám dovolí přímo zobchodovat daný pár, náš fond obchoduje tyto páry synteticky pomocí rolování futures kontraktů.

Upravený model parity kupní síly

BRAND24

Ačkoliv standardní modely parity kupní síly ukazují na výraznou podhodnocenost korejského wonu, je důležité mít na paměti, že měny v málo vyspělých zemích bývají na PPP bázi chronicky podhodnocené.

Více na Investicniweb.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).