Menu Zavřít

Kontroloři přitvrdili, pokuty vzrostly

8. 9. 2008
Autor: Euro.cz

STÁTNÍ ÚŘAD INSPEKCE PRÁCE - Téměř 16,5 tisíce kontrol ve firmách loni uskutečnil Státní úřad inspekce práce. Oproti předchozímu roku výrazně vzrostl počet pokut i jejich celková výše.

Sankce za závažné nedostatky v bezpečnosti práce by se měly zvýšit, avizoval přesně před rokem v rozhovoru pro Profit šéf Státního úřadu inspekce práce Rudolf Hahn. Přitvrzení inspektorů nastiňuje i čerstvě zveřejněná statistika loňských kontrol. Jejich počet se sice meziročně zvýšil jen o tři procenta, několikanásobně však vzrostl počet udělených pokut i jejich výše.

Nejčastěji ve stavebnictví

Inspektoráty práce vloni uskutečnily 16 425 kontrol u 15 568 organizací, takže do některých firem zavítali inspektoři opakovaně. Nejvíce kontrol se už tradičně uskutečnilo ve stavebnictví, kde jsou dlouhodobě nedostatky především v oblasti bezpečnosti práce, hlavně při práci ve výškách, zemních pracích a dopravě. Co do počtu následovaly kontroly v oblasti dopravy, zemědělství a lesnictví, výrobě kovových konstrukcí a maloobchodě. Kontroloři se zaměřili i na firmy, kde už v minulosti zjistili nedostatky. Důvodem ke kontrole byly také konkrétní podněty zaslané úřadům.

Vedle obecnějších předpisů se inspektoři zaměřovali speciálně také na pracovní režim řidičů nákladní dopravy a hromadné přepravy osob, na bezpečnost provozu výtahů ve firmách i obytných domech. Sledovali také bezpečnost provozu chladicích zařízení a kompresorových stanic, plynovodů a plynových zařízení. Stejně jako v předchozích letech se inspektoři ve větší míře zaměřovali také na ruční manipulaci s břemeny.

Kontroly přitom nejčastěji chodily do malých a středních společností. Důvodem je fakt, že právě firmy do 100 zaměstnanců vykazují dlouhodobě největší nedostatky – jednak kvůli nedostatečnému personálnímu obsazení (chybí například samostatní specialisté na bezpečnost práce), jednak kvůli mnohdy horšímu technickému vybavení. „Téměř 45 procent vloni zjištěných nedostatků jsme zjistili právě ve firmách do 100 zaměstnanců,“ potvrzuje Rudolf Hahn.

Razantnější sankce Zatímco samotný počet kontrol vzrostl o necelá tři procenta, počet zjištěných nedostatků se meziročně zvýšil o desetinu. A opravdu výrazně vzrostly tresty: Inspektoři vloni udělili 2044 pokut (předloni 810) v celkové výši přes 52,8 milionu korun (předloni 17,7 milionu). „V ukládání sankcí jsme byli daleko razantnější,“ říká Hahn. Vedle pokut inspektoři ve 39 případech zakázali nebo omezili nebezpečné činnosti. Z toho třináctkrát zakázali užívat výrobní a provozní prostory, desetkrát rozhodli o vyřazení strojů a zařízení z provozu. Více smrtelných úrazů Státní úřad inspekce práce evidoval loni 63 411 pracovních úrazů. Jejich počet nepatrně poklesl – zhruba o dva tisíce oproti před-loňskému roku a o čtyři tisíce oproti roku 2005. Celkový počet pracovních úrazů v Česku je však o něco vyšší – přibližně 81 tisíc. Důvodem je, že vedle zmíněného úřadu spadají některé z nich pod speciální oborové organizace, například Drážní inspekci nebo Báňský úřad. Vzhledem k nárůstu zaměstnanosti se četnost úrazů stále snižuje. Pouze kolem 1100 úrazů patřilo mezi těžké – tedy takové, které si vyžádaly hospitalizaci delší než pět dnů. Nepotvrdil se však dlouhodobý postupný pokles smrtelných úrazů. Těch se vloni stalo 192, což je o 38 více než předloni. „Mezi hlavní příčiny úrazů patřily následky orkánu Kyrill a boom ve stavebnictví,“ upřesňuje Hahn. Přibližně třetina úrazů se stane zaměstnancům, kteří vykonávají konkrétní práci méně než jeden rok. Ještě horší je statistika u lidí s praxí kratší tří měsíců. Ti tvoří téměř polovinu všech zraněných. Mezi nejčastější úrazy patří pády z výšek, a to jednak ze střech či lešení, ale také do otevřených výkopů. Dalšími rizikovými pracovišti jsou ta s mechanicky se pohybujícími částmi velkých strojů – lisy, pily nebo dopravní pásy. 147 diskriminací

Do poloviny roku 2005 kontrolovali inspektoři práce pouze oblast bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovištích. Po reorganizaci se úřad zaměřuje také na oblast pracovněprávních předpisů, čímž převzal část dřívější působnosti úřadů práce. Těm ale nadále zůstala kontrola nelegálního zaměstnání včetně takzvaného švarcsystému. Jak uvedl Hahn v loňském rozhovoru pro Profit, inspektoráty práce by se – po nutném personálním posílení – nebránily sjednocení a zpřehlednění. (Souhrnné výsledky kontrolní činnosti úřadů práce mají být k dispozici v blízké době a Profit o nich bude také podrobněji informovat – poznámka redakce.)

Ve zmíněné pracovněprávní oblasti se Státní úřad inspekce práce vloni zaměřoval mimo jiné na zásady rovného zacházení a diskriminace. Zjistil celkem 147 porušení zákona – nejčastěji při odměňování, kdy za práci stejné hodnoty neposkytují firmy dvěma zaměstnancům stejnou mzdu. K nerovnému zacházení dochází také při poskytování různých zaměstnaneckých benefitů, jako jsou stravenky či příspěvek na penzijní pojištění.

BRAND24

Inspektoři práce však dosud neprokázali žádnou diskriminaci vycházející z odlišnosti pohlaví, věku, zdravotního stavu, státní příslušnosti a podobně.

Kontroly se zaměřily také na odměňování zaměstnanců obecně, poskytování zákonných příplatků, evidenci pracovní doby a podobně. Také zde nejčastěji chybují firmy do 100 zaměstnanců. Ve značné míře se mezi nimi vyskytují podnikatelé v oblasti maloobchodu a pohostinství. Právě na ně se proto zaměří jeden ze speciálních kontrolních programů připravovaných úřadem pro rok 2009.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).