Menu Zavřít

Kontrolní hlášení DPH obstálo. Ústavní soud přesto provedl dva zásahy

19. 12. 2016
Autor: Michael Tomeš

Ústavní soud provedl dva zásahy v právní úpravě kontrolního hlášení daně z přidané hodnoty (DPH), většinu ale nechal v platnosti. S platností od zveřejnění nálezu ve sbírce zrušil soud ustanovení, podle kterého se výzva odeslaná na elektronickou adresu považuje za doručenou okamžikem odeslání správcem daně.

S platností od zveřejnění nálezu ve sbírce zrušil soud ustanovení, podle kterého se výzva odeslaná na elektronickou adresu považuje za doručenou okamžikem odeslání správcem daně. Zákon tak nepočítal třeba s technickým selháním.

Do konce příštího roku by měli zákonodárci změnit ustanovení, jež nechává rozsah údajů žádaných v kontrolním hlášení DPH na úvaze finanční správy. Požadované údaje, či alespoň jejich základní okruhy, by měl stanovit přímo právní předpis, nikoliv jen formulář finanční správy.

Zásah ústavních soudců v tomto bodě vstoupí v platnost až 31. prosince 2017. „Zákonodárce tak dostává prostor na to, aby tuto chybu napravil,“ uvedl soudce zpravodaj Tomáš Lichovník. Kdyby soud zrušil sporné ustanovení okamžitě, v podstatě by kontrolní hlášení nemohlo fungovat.


Máte o přehled o kontrolním hlášení? Přečtěte si vše, co potřebujete, na finance.cz.


Kontrolní hlášení musejí plátci daně posílat od začátku letošního roku, za nedodržení povinnosti hrozí sankce. Skupina senátorů, za které jednal Ivo Valenta (za Stranu soukromníků), navrhla zrušit celou právní úpravu kontrolního hlášení, a to například kvůli ochraně před shromažďováním a zneužíváním údajů.

Jako celek ale v očích ústavních soudců kontrolní hlášení obstálo, může mít praktický efekt při výběru daní a odhalování plátců, kteří daně krátí. Vzhledem ke změnám ekonomiky lze prý těžko zůstávat jen u namátkových kontrol.

Advokát senátorů Zdeněk Koudelka dnešní nález označil za úspěch. Připomněl, že další dvě skupiny senátorských výtek už vláda zohlednila změnou zákona. Jde o způsob počítání lhůt a přísné pokuty, které po novelizaci lze zmírnit nebo prominout.

„Dnešní verdikt Ústavního soudu je důkazem toho, že hloupost se dá porazit,“ uvedl Valenta.

Finanční správa letos podle informací ministerstva financí ke konci září přijala 2,35 milionu kontrolních hlášení. Z nedávného průzkumu poradenské společnosti Mazars vyplynulo, že zhruba polovina českých firem vnímá kontrolní hlášení u DPH jako zbytečnou administrativní zátěž, u které převažují negativa nad klady.


Dále čtěte:

BRAND24

Pro polovinu firem je kontrolní hlášení zátěží

ČSSD chce zásadní reformu daní. Vyžene tím úspěšné firmy, varuje Babiš


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).