Menu Zavřít

Konsorcium EPH a PPFI stoplo plán na rozšíření těžby uhlí v Německu

31. 3. 2017
Autor: Stefan Fussan, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Konsorcium Energetického a průmyslového holdingu (EPH) s firmou PPF Investments (PPFI) zrušilo plán rozšiřování rozsáhlého německého hnědouhelného dolu Jänschwalde u polských hranic a omezí i rozvoj dalšího dolu Nochten. Konsorcium tyto doly koupilo od švédské energetické společnosti Vattenfall.

Konsorcium sdělilo, že důl Jänschwalde ukončí těžbu v roce 2023. Tamní elektrárna bude fungovat dalších osm až deset let a surovinu jí budou dodávat jiné doly.

Plány na rozvoj dalšího východobraniborského dolu Nochten konsorcium rovněž omezí. O budoucnosti dalších dolů koupených od Vattenfallu rozhodne do roku 2020. Konsorcium uvedlo, že německá vláda „chce evidentně dosáhnout svých cílů na poli klimatu na úkor hnědého uhlí“.


Křetínského pozice na Slovensku se zhoršila. Čtěte více:

Daniel Křetínský


EPH s PPFI loni v září dokončily nákup německých hnědouhelných aktiv od Vattenfallu a převedly je do nové společnosti s více než 8000 zaměstnanců, která má být druhým největším uhelným těžařem v Německu. Jejími součástmi jsou doly Jänschwalde, Welzow-Jih, Nochten a Reichwalde, dále elektrárny Jänschwalde, Schwarze Pumpe, Boxberg a jeden blok zařízení v Lippendorfu.

BRAND24

Německo chce do budoucna svou energetiku založit na obnovitelných zdrojích, které by měly v roce 2035 pokrývat 55 až 60 procent tamní celkové spotřeby elektřiny. Výroba elektřiny z uhlí by se tak měla postupně omezovat. Zástupci EPH loni uvedli, že hnědé uhlí má v Německu možnost úspěšně přispět k rychle se měnícímu energetickému mixu.

Dále čtěte:

Aktivisté protestují v dole Křetínského a Kellnera

Křetínský se stal většinovým vlastníkem EPH, drží 94 procent akcií holdingu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).