Menu Zavřít

Konečně je z čeho vybírat

21. 11. 2005
Autor: Euro.cz

HYPOTÉKY A STAVEBNÍ SPOŘENÍ Růst hypotečního trhu a stavebního úvěrování si i letos zachovává velkou dynamiku. Kromě zvyšující se kupní síly obyvatelstva je to důsledek razantních změn v nabídce developerů a finančních institucí. Zájemci o vlastnické bydlení už zkrátka konečně mají z čeho vybírat.

HYPOTÉKY A STAVEBNÍ SPOŘENÍ Růst hypotečního trhu a stavebního úvěrování si i letos zachovává velkou dynamiku. Kromě zvyšující se kupní síly obyvatelstva je to důsledek razantních změn v nabídce developerů a finančních institucí. Zájemci o vlastnické bydlení už zkrátka konečně mají z čeho vybírat.

Na současnou dobu budou jak hypoteční bankéři, tak management stavebních spořitelen nepochybně vzpomínat v dobrém. Pozitivní zprávy totiž přicházejí takřka denně. Především se trh úvěrování bytových potřeb po jistém zaváhání začal opět rozvíjet. Přes varovné hlasy dluhy českých domácností rostou, ale jsou to právě úvěry dlouhodobé, využívané zejména k financování bydlení.

Hypoteční úvěry a úvěry ze stavebního spoření dosáhly v polovině letošního roku částky 232,6 miliardy korun a na celkové zadluženosti domácností se podílely 72,4 procenta. Jde o zadlužení investičního charakteru, navíc tyto úvěry jsou takřka bez rizika - s vlastním bydlením se každý těžko loučí, a tak mají hypoteční i stavební banky s neplatiči podstatně méně problémů než třeba společnosti pro splátkový prodej.

Od poloviny loňského roku do konce letošního prvního pololetí vzrostl počet občanských hypoték o 37 procent a jejich objem dokonce o 44 procent. To celkem představuje 160 tisíc úvěrů o celkové hodnotě 185 miliard korun. Stejně pozitivně vyhlížejí i statistiky stavebního spoření, které se viditelně překlápí z fáze spořicí do období úvěrování. Do konce srpna letošního roku bylo na trhu stavebního spoření poskytnuto 107 tisíc půjček v objemu 27,4 miliardy korun, to je o 20 procent více než ve stejném období loňského roku. Díky tomu také stoupá podíl poskytnutých úvěrů na vkladech, který u největších hráčů již přesáhl 40 procent. A přes snížení státního příspěvku do stavebních spořitelen stále přicházejí i noví klienti - za prvních osm měsíců jich bylo 461 tisíc, což představuje meziroční nárůst o 24 procent.

BRAND24

Dobré zprávy se ale nevyhýbají ani zákazníkům bank a spořitelen. Především mají konečně už co kupovat. Stavebnictví prožívá boom, který je -vedle rozšiřování a rekonstrukcí dálniční sítě - výsledkem živé bytové výstavby. Podle odborníků je to vyvoláno mimo jiné očekáváním vyšší DPH, která by na české stavebníky měla dopadnout počínaje rokem 2007. Pokud si ovšem Česko v Bruselu nevyjedná stálou výjimku, což není vyloučeno.

Zároveň se snižují průměrné ceny nových bytů - ve třetím čtvrtletí klesly na 2,2 z předchozích 2,4 milionu korun. Znamená to, že na takový byt stačí „už jen“ 117násobek průměrného platu. To je stále poměrně hodně, ale také z bytového trhu opravdu snad jediná zpráva, která nemá pozitivní ráz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).