Menu Zavřít

Konec retra: O2 zruší většinu telefonních budek

10. 10. 2019
Autor: Jan Rasch/Euro

Operátor O2 ke konci letošního roku ukončí provoz všech veřejných telefonních automatů mimo ty, které musí povinně mít v nejmenších obcích. Z nyní provozovaných 3900 telefonních budek jich příští rok zbude 1150 v obcích do 200 obyvatel.

Důvodem rušení je fakt, že z budek téměř nikdo nevolá, protože všichni mají mobily. „V posledních letech se výrazně navýšilo pokrytí mobilní sítí 4G, které je v České republice dostupné na 96,9 procenta území, a je tak jedno z nejlepších v Evropě. Většina lidí používá mobilní telefon nebo pevnou linku a telefonní budky tak postupně ztrácí svůj smysl,“ uvedla mluvčí O2 Lucie Jungmannová s tím, že z některých automatů volají lidé méně než jednou za měsíc.

Operátor bude dál provozovat automaty v místech, na kterých mu to v rámci tzv. univerzální služby ukládá Český telekomunikační úřad. Ten každý rok stanovuje parametry pro velikost obce, ve které by alespoň jedna budka měla být. Dalším důvodem pro povinnost umístění budky je slabý mobilní signál. Ztrátu z jejich provozování pak operátorovi hradí stát. Dotace se pohybuje kolem 9000 Kč na jeden automat za rok.

Vedle snižujícího se počtu hovorů jsou dalším důvodem k rušení vysoké nároky na údržbu a boj s vandalismem. Budky se spíše než místem pro volání stávají terčem vandalů. Výnosy z volání tak ani zdaleka nepokrývají náklady na údržbu a provoz.

BRAND24

Rušené telefonní automaty budou funkční do posledního dne letošního roku. Poté přístroje i budky dodavatelská firma postupně demontuje a zajistí jejich ekologickou likvidaci. O2 spolupracuje také s projektem Knihobudky, kdy se z nevyužívaných budek stávají malé veřejné knihovny. Tento projekt vznikl za pomoci firemní Nadace O2.

Nejvíce telefonních automatů provozovala O2 na přelomu století, kdy fungovalo přes 30.000 budek. Od té doby se jejich počet kvůli klesajícímu využití v souvislosti s nástupem mobilních technologií snižuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).