Menu Zavřít

Konec malých pekařů v Čechách?

20. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Pekaři si mohou za problémy z velké části sami. Malí pekaři mají podle studie společnosti Coface Intercredit problémy. Jaká řešení sami navrhují? Můžou si za problémy oni, či za ně zodpovídá někdo jiný? Dodavatelé pečiva požadují regulaci vztahu mezi nimi a obchodními řetězci.

Pekaři si mohou za problémy z velké části sami.

Malí pekaři mají podle studie společnosti Coface Intercredit problémy. Jaká řešení sami navrhují? Můžou si za problémy oni, či za ně zodpovídá někdo jiný?

Dodavatelé pečiva požadují regulaci vztahu mezi nimi a obchodními řetězci. Jsou prý vůči řetězcům v situaci ekonomické závislosti. A proto je třeba chování obchodníků upravit v novele zákona o ochraně hospodářské soutěže, aby nedocházelo k poškozování dodavatelů.

Myšlenka je to sice pěkná, ale novela zákona o ochraně hospodářské soutěže jim v konečném důsledku nepomůže. Obchodní řetězce zákon totiž jednoduše obejdou a situace zůstane stejná jako nyní. Jsou si toho vědomi dokonce i někteří pekaři, ne však jejich zástupci ze dvou oborových svazů.

Nízké ceny housek a rohlíků jsou způsobeny podle menších producentů také tím, že se velcí hráči na trhu podbízejí obchodním řetězcům na úkor kvality pečiva. Co poradit malým pekárnám ve vtahu k jejich větším konkurentům? Asi jen to, že se prostě musí zaměřit na jiný sortiment, na takzvané speciality. Existuje totiž mnoho příkladů, že to jde. Ti, kteří si uvědomují úskalí regulace řetězců, vidí řešení v podpoře malých výrobců prostřednictvím dotací a daňových úlev. Tento argument však ani není nutné vyvracet. Sám předseda Společenstva mlynářů a pekařů Otakar Svoboda například říká, že dotace či daňové úlevy vytvoří pouze prostor pro korupci a ničemu dobrému nepomohou.

Jaká řešení jsou dále na stole? Svoboda sní o tom, aby situace byla obdobná stavu v Rakousku, kde tamní svaz zpracovává doporučené ceny na základě odborných hodnocení a ne přání obchodních seskupení. Takto určené ceny v případě například rohlíku podle Svobody dosahují několikanásobku částky běžné v České republice.

Svobodovi ale nic nebrání, aby se pokusil o stejný postup jako Rakušané. Potíž je podle něj v tom, že v Česku tyto ceny budou někteří producenti podrážet a systém funkční v Rakousku u nás fungovat nebude. Není to však důvod k znepokojení, je jednoduše výhodnější ceny podrážet, nikoli se domluvit na doporučených cenách; tudíž nemá smysl nikoho do něčeho takového nutit. Odbytové svazy, které by sdružovaly výrobce pečiva a vytvářely tak odolnější celky vůči dodavatelům i odběratelům, také neexistují. Tady však není možné házet vinu na pekaře. Proti totiž v minulosti byl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Ten se ale pod vedením Martina Peciny změnil a pekařům již nebrání takové svazy vytvářet. Mohou teď konečně dokázat, že si nedokážou pouze stěžovat, ale umějí i jednat.

BRAND24

Pekaři mají také pravdu v tom, že některé obory jsou ze strany státu či Unie vskutku podporovány více než jejich sektor. Tento problém však znovu nevyřeší nikdo jiný než dotyční sami. Musejí jednoduše více lobbovat u odpovědných osob, jiná cesta bohužel k cíli nevede.

Situace především malých pekárniček není skutečně příliš růžová. Ty si však mohou za svoji situaci z velké části samy a samy se z ní také musí dostat. Skepsi však vyvolává fakt, že oborové svazy funkční řešení nenabízejí. Pomoci by také mohli spotřebitelé, kteří by začali více hledět na kvalitu pečiva, jak je to obvyklé ve vyspělých západoevropských zemích. Ale na to si budeme muset asi ještě nějaký čas počkat. A má do této doby smysl zachraňovat někoho, kdo se není schopen vlastními silami uživit? Rozhodně ne, přijdou jiní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).