Menu Zavřít

Konec je blízko

29. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Řecko

BRAND24

Ani další pokus sestavit v Řecku novou vládu po nedávných parlamentních volbách zřejmě nebude úspěšný. Pro zemi zmítanou obrovskými dluhy to znamená jediné. Nové volby. A v nich dostane velmi pravděpodobně ještě více hlasů radikální levice, která prosazuje vypovězení záchranného plánu sestaveného mezinárodními organizacemi a sdružením věřitelů. Vystoupení Řecka z eurozóny nebylo nikdy tak reálné jako dnes.
Lídři dvou dominantních stran Evangelos Venizelos (PASOK) a Antonis Samaras (Nová demokracie) museli být už skutečně bezradní. Jejich strany, které se jako jediné chtějí držet mezinárodního úsporného plánu, utrpěly ve volbách drtivou porážku a nejsou spolu schopny sestavit vládu. Koncem minulého týdne se uchýlili k zoufalému kroku, když o koalici vyjednávali s menší Demokratickou levicí. Výsledkem by i tak byla vláda, která by v programu měla změnu podmínek mezinárodních smluv.
Němci už přitom do Atén vzkázali, že něco takového nepřipadá v úvahu a že v eurozóně Řecko vůbec nepotřebují. „Nikdo je nemůže nutit. Za poslední dva roky jsme se toho hodně naučili a zapojili obranné mechanismy. Dopady na ostatní země by byly limitované a eurozóna jako taková by byla mnohem odolnější,“ řekl tisku německý ministr financí Wolfgang Schäuble.
Vyhlídkám Řecka se podrobněji věnujeme v sekci Global na straně 48.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).