Menu Zavřít

Konec IT dinosaurům!

9. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Po éře velkých komplexních informačních systémů přichází doba malých chytrých aplikací

Stejně jako každá krize i ta současná mění mnohé zavedené „best practices“ na zastaralé „bad practices“. Kdo to nepochopí, bude mít problém krizi přežít a zcela jistě nebude mezi vítězi v době, která bude po krizi následovat. To platí i pro výběr informačních systémů. Jak to v obdobných situacích bývá, někteří uživatelé se už posouvají k flexibilním řešením. Většina se však pořád ještě domnívá, že nikdy neskončí čas „dinosaurů“ – obrovských informačních systémů, které sice mají impozantní výkon, ale postupně dosáhly takové komplikovanosti, že svým majitelům přinášejí více problémů než výhod a staly se faktickou bariérou úspěšného podnikání. Zcela logicky se tady nabízí metafora, se kterou před několika měsíci přišly Věci veřejné. V technologiích ovšem nejde o to, že by starý druh zcela vymizel. Pouze se mu zmenší životní prostor. Vstupujeme do období, kdy budou dinosauři obklopeni malými chytrými savci a kdy obě formy života (pardon, technologie) dokážou spolupracovat.

BRAND24

Technicky dokonalé, ale nepraktické

Nepředstavujme si dinosaury jako zastaralá zařízení ze 70. let. Tyto superaplikace jsou založeny na nejmodernějších technologiích, vnitřně nesmírně propracované a běží na nejvýkonnějších strojích. Problém je v základní koncepci superaplikace, která je propojena s desítkami dalších systémů, naplňována daty ze stovek nebo tisíců míst a jsou do ní zanášena další a další pravidla. Vznikají tak nepředstavitelně složité a komplexní celky, kde vše souvisí se vším a kde příslovečné mávnutí motýlích křídel způsobuje prakticky nepředvídatelný souhrn dopadů a následků na nejrůznější jiná místa v systému. Potom není těžké pochopit, proč budování takového systému trvá tak dlouho a je tak drahé. Jsou tisíce věcí, které nesmějí být při návrhu a vývoji opomenuty. Jakákoliv chyba může mít dopad i na předem neurčený počet dalších míst. Proto je také zapotřebí nesmírně důkladného a dlouhého testování. Jakákoliv změna vyžaduje zapojení desítek nebo stovek analytiků, architektů, designerů, programátorů a expertů na testování systémů. Úpravy jsou záležitostí na měsíce nebo roky. Z informačních systémů, které původně měly přinést pružnost, se stává bariéra zavádění změn.

IT systém jako hradba proti spolupráci

Už zakladatel takzvaného moderního marketingu Peter Drucker si všiml, že byznys se dělá mezi firmami, a ne v rámci firem. Superinteligentní a superintegrované aplikace jsou však čistě interní záležitostí jednotlivých organizací. Pokusy propojit systémy různých podniků připomínají spíše snahu svázat dva tankery pomocí šňůry na prádlo. Proto má zavádění nových superaplikací nebo jejich úpravy většinou negativní dopad na obchodní partnery. To potvrdí řada distributorů a dealerů, kteří často slýchají obligátní výmluvu, že není možné objednat zboží nebo stornovat fakturu kvůli zavádění nové verze informačního systému. Superaplikace měly v určité etapě nepochybně svůj význam. Už se ale rýsuje pokročilejší vývojová forma. Přichází doba malých variabilních aplikací, které umožňují velice rychlé zavádění změn a které nejsou omezeny na hranice jednotlivých organizací. Taková samostatná miniaplikace je schopna komunikovat s výrobními, účetními nebo obchodními systémy a využívat data z nich, aniž by tím sama ztratila pružnost. Má v sobě vestavěnou inteligenci, takže poskytuje uživateli veškerý komfort včetně nápovědy a zároveň si nese veškerá potřebná pravidla. Může být zaváděna a měněna systémem Try&Improve, kdy se řešení poskytne uživatelům a podle jejich připomínek postupně vylepšuje. Zavádění změn netrvá měsíce a roky, ale řádově dny a týdny. To není utopie ani vize budoucnosti. Takové miniaplikace už fungují v desítkách firem a převládají mezi nově zaváděnými systémy státní správy. Nejvýraznějším příkladem je Czech POINT – systém propojující šest tisíc poboček a jedenáct ostře zabezpečených rejstříků veřejné správy je ve skutečnosti sítí chytrých miniaplikací. V žádném případě netvrdím, že dinosauři vyhynou. Stejně jako v politice i zde jsou zdrojem zkušeností a znalostí (potravinového řetězce), ale přichází doba nová, doba malých obratných savců.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).