Menu Zavřít

KONČÍME

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Svoboda, Grégr, David

Do dvou týdnů předloží premiér poslancům desetiměsíční bilanci práce kabinetu. Už nyní však ví, že zároveň s ní zřejmě bude nucen oznámit také změnu na třech ministerských postech. Pokud se do té doby dokáže rozhodnout mezi prověřovanými náhradníky.

Miloš Zeman a jeho nejbližší spolupracovníci, mezi nimiž byl například šéf sekretariátu premiéra Karel Březina a někteří z premiérových poradců, se sešli předminulý pátek v Sezimově Ústí. Mluvilo se o jediném - kým nahradit minis try sociálnědemokratické vlády, kteří jsou nepohodlní buď Zemanovi, anebo nepřijatelní pro odbornou i laickou veřejnost a srážejí preference ČSSD.

Prvním případem je ministr financí Ivo Svoboda. Když ho premiér před čtrnácti dny ve sněmovně veřejně pokáral za to, že do funkce svého poradce jmenoval bývalého šéfa finanční skupiny Motoinvest Pavla Tykače, nepřímo tím naznačil, že Svoboda končí. Zema n nakonec bezpochyby dal na hlasy těch poradců, s nimiž se Tykač kdysi potýkal na kapitálovém trhu. Zanedbatelný pro premiéra není ani tichý odpor bankéřů a centrální banky proti Tykačovi. A to Svobodovi zlámalo vaz. Podle poslanců ČSSD Sv oboda z úřadu najisto odejde. Zeman už v Sezimově Ústí dokonce vybral nového ministra financí - poslance Bohuslava Sobotku.

Sedmadvacetiletý člen rozpočtového výboru se sice jednání v Sezimově Ústí také zúčastnil, úvahy o tom, že by měl v blízké budoucnosti usednout do horkého křesla ministra financí, ale označil za nesmysl. K tomu, zda by funkci v p řípadě, že mu bude nabídnuta, přijal, se nechce vůbec vyjadřovat: „To nebudu komentovat. Pokládám to za nesmysl.

Sociálnědemokratičtí poslanci, kteří pracují v rozpočtovém výboru, jsou Zemanovým nápadem ohromeni. Vadí jim nejen věk ministerského adepta, ale i zřetelný nedostatek zkušeností. Sobotka je totiž magistrem práv a okamžitě po ukončení stud ia nastoupil dráhu poslance. O jeho kvalifikaci pro řízení nejdůležitějšího úřadu v zemi se tedy dá úspěšně pochybovat. Upozornil na sebe jediným, říkají jeho kolegové. Jako místopředseda poslaneckého klubu byl pověřen politickým vyjednáváním o podpoře zvýšení spotřebních daní. A pohybuje se v kruzích, které úspěšně lobbovaly za prodej ČSOB belgické KBC Bank. „To asi předsedovi Zemanovi stačilo. A pokud premiér očekává od nového ministra hlavně loajalitu, bude jeho přání sp lněno, soudí jeden z poslanců ČSSD.

O tom, že Svobodu čeká výměna, se ale nespekuluje poprvé. Vlivní muži sociální demokracie již dříve vážně uvažovali o tom, že by jej ve funkci mohl nahradit místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík či jeho náměstek Jan Mládek. Mertlík však p odle některých členů vlády tuto nabídku odmítl a Mládek je zase údajně nepřijatelný pro Zemana. „Mládek o něm kdysi napsal, že dovede sociální demokracii ke zkáze. A Zeman mu to dodnes nemůže zapomenout, tvrdí jeden z poslanců ČSSD. Tím pádem náměstek místopředsedy vlády vypadává i ze hry o ministra průmyslu a obchodu. Mnozí poslanci by ho totiž rádi viděli právě na tomto postu.

Podobně jako Mládek to má u Zemana polepené také místopředseda rozpočtového výboru Michal Kraus, který by jinak na ministerskou funkci přirozeně aspiroval. Ten se proti Zemanovi postavil při projednávání státního rozpočtu na letošní rok.

Dalšími adepty na odchod z vlády jsou ministr zdravotnictví Ivan David a ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Mezi blízkými Zeman připouští, že jejich angažmá musí skončit, ale není s to se rozhodnout, kým je nahradit. A s tále s poradci probírá širší okruh adeptů. Na Davidovo místo by tak mohl usednout člen poslaneckého zdravotního výboru Rostislav Čevela nebo jeho kolegyně ze stejného výboru Milada Emmerová.

O řízení resortu průmyslu už dlouho usiluje místopředseda hospodářského výboru Josef Hojdar. Ale praxe, podle níž by měli experti dohlížející na určitý resort přirozeně postoupit v případě potřeby na ministerskou funkci, již zřejmě v ČSSD skon čila. Hojdar se premiérovi nezamlouvá a Miloš Zeman si do personálních záležitostí příliš mluvit nenechá. Takže se patrně vynoří ještě další jména.

BRAND24

Financemi, zdravotnictvím a průmyslem však diskuse sociálních demokratů o vládních výměnách nekončí. Sítem Zemanových prověrek ještě může propadnout místopředseda pro zahraniční politiku Egon Lánský, ministr dopravy a spojů Antonín Peltrá m a ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař.

Jenže sociální demokracii, a tudíž celou vládu nyní tlačí jiná noční můra - vypovězení opoziční smlouvy. To hrozí v případě, že se Zemanovi nepodaří přesvědčit ústřední výkonný výbor strany o užitečnosti změny volebního zákona, na níž se shodla společná komise ČSSD a ODS. Klausova formace na novele volebního zákona, který by mohl být výhodnější pro silové strany, trvá, mimořádně ji k tomu povzbuzují i stoupající preference. Podle výzkumu Sofres-factum z posledních květnových dní by nyní ODS volilo 24,3 procenta voličů. ČSSD však preference naopak klesají, a to z dubnových devatenácti na 16,1 procenta hlasů. Miloš Zeman bude mít 26. června, kdy se ústřední výbor strany sejde, těžkou práci. Když neprosadí to, co chce ODS, možná se bude muset o novém složení vlády radit s jinými lidmi než jen se svými poradci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).