Menu Zavřít

Koncesionářské poplatky lidem vadí, chtějí je zrušit

4. 11. 2009
Autor: profit

Rozhlasové a televizní poplatky mají svůj prapůvod v koncesionářském poplatku, který byl do českého prostředí zaveden v roce 1923 zákonem o telegrafech na jehož základě bylo vydáno vládní nařízení, které určilo podmínky pro zřizování, udržování a provoz telegrafů. Uvádí na svém blogu Eduard Kožušník (ODS), který je jedním ze dvou navrhovatelů zrušení koncesionářských poplatků v Česku.

Autor: Jakub Stadler

Povolení vlastnit televizi

V roce 1955 se jako reakce na televizní vysílání doplnil rozhlasový poplatkový řád o nový institut, kterým se stal televizní poplatek. V té době však stále platilo, že k přijímání jak rozhlasového tak i televizního vysílání bylo potřeba zvláštní povolení. S postupným rozšiřování povědomí o právu na informace, byla v roce 1964 novým telekomunikačním zákonem odstraněna povinnost získat povolení k užívání rozhlasových a televizních přijímačů. I nadále zůstala zachována povinnost platit rozhlasové a televizní poplatky, avšak nyní již bez konkrétního protiplnění.

- Koncesionářské poplatky za televizi a rádio má hradit stát z rozpočtu

Koncesionářský poplatek zrušte, volí lidé**

Koncesionářské poplatky vadí více než polovině lidí, nejčastěji lidem preferujících levicové strany. Spíše než formou poplatků, by měla být veřejnoprávní média financována přímo ze státního rozpočtu. vyplynulo to z průzkumu agentury Ipsos Tambor. Zrušení koncesionářských poplatků chtějí podle průzkumu dvě třetiny lidí.

BRAND24

Zrušení koncesionářských polatků podpořilo na webu přes 41.000 lidí.

Více na NašePeníze.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).