Menu Zavřít

Koncentrovaná solární energie. Čtvrtinu výkonu fotovoltaik vlastní patnáct investorů

25. 2. 2018
Autor: Hynek Glos

Jednu čtvrtinu výkonu fotovoltaik v Česku vlastní 15 investorů. Největší jsou ČEZ, China-CEE Fund a Jufa.

Po sedmi letech od rázného ukončení „solárního boomu“ je okolo českých solárních elektráren stále živo. Čile se s nimi obchoduje a výsledkem je postupná koncentrace jejich vlastnictví. Podle propočtu týdeníku Euro má dnes 15 největších vlastníků pod kontrolou solární panely o výkonu 543 megawattů - tedy jednu čtvrtinu jejich celkového instalovaného výkonu.

Stále platí, že největším vlastníkem fotovoltaických elektráren u nás je ČEZ, který má v portfoliu něco přes 125 megawattů. Jeho pozice je stabilní, v posledních sedmi letech nenakupoval ani neprodával. Zato na druhé a třetí místo se propracovali nováčci, kteří vyrostli až díky akvizicím v posledních letech.

Čínských jedenáct miliard

Druhý v pořadí je čínský China-CEE Fund ze skupiny Sino-CEE Financial Holdings, který má na nákupy v regionu střední a východní Evropy připraveno 11 miliard dolarů.

Jeho největším „úlovkem“ v Česku je skupina Energy 21, kterou získal na počátku roku 2016. Později ještě přikoupil tři fotovoltaiky od americké ContourGlobal a osmimegawattovou elektrárnu FVE Tuchlovice. Jejím vlastníkem byla do loňského února „plzeňská parta“ z holdingu Škoda Investment.

 Top 15 solárníků

Na třetí místo se loni propracovala energetická skupina Jufa, za kterou stojí byznysmeni Jiří Fast a Jan Chrenko. Pod ni zcela nebo částečně spadá 22 fotovoltaik. Loni v listopadu odkoupili velký solární park v areálu brněnského letiště (přes 21 megawattů) a hned v prosinci získali také chomutovskou elektrárnu ŽV-Sun (13 megawattů).

Němci i Poláci

Když připočítáme menší nákupy, Fast s Chrenkem loni realizovali akvizice za 3,5 miliardy korun. Další mají následovat v příštím roce. „Cílem skupiny Jufa je i nadále posilovat svůj podíl na českém fotovoltaickém trhu. Současně plánujeme zaměřit se na projekty spojené s akumulací energie“ dodává spolumajitel skupiny Jufa Jiří Fast.

Vedle fondu China-CEE jsou v žebříčku 15 největších solárníků už jen dva ryze zahraniční investoři. Prvním je německý podnikatel Josef Stauner z firmy Solarpower, druhým norský Scatec Solar. Do top 15 by se časem mohl propracovat polský investiční fond Eques Fotovoltaica. Ten je na českém trhu aktivní od poloviny roku 2016. Zatím stihl odkoupit do svého portfolia pět elektráren o celkovém výkonu 11,8 megawattu. Posledním přírůstkem je solární elektrárna u Kramolína na Českobudějovicku, kterou Poláci v loňském říjnu převzali od podnikatele Marcela Šťastného.

Solární byznysmen Zemek: Nechci být obětním beránkem

 Zdeněk Zemek

Dále čtěte:

Miliardář Tesař píše šéfům ČEZ: Prodej vašich bulharských firem je zmatečný a neprůhledný

Evropa zelená. Obnovitelné zdroje loni zajistily výrobu již 30 procent elektřiny

BRAND24

Největší a nejziskovější. Obří solární park na Mělnicku vydělává 150 milionů ročně

Živo na solárním trhu: elektrárny kupují Češi, Poláci i Číňané


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).