Menu Zavřít

Kompenzace chyb a nesplněných slibů

29. 8. 2005
Autor: Euro.cz

Paroubek na Zemi živitelku žádné nové peníze nepřivezl. Dva na pohled příjemné dárky přivezl zemědělcům a potravinářům k narozeninám 32. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka do Českých Budějovic premiér Jiří Paroubek.

Paroubek na Zemi živitelku žádné nové peníze nepřivezl.

Dva na pohled příjemné dárky přivezl zemědělcům a potravinářům k narozeninám 32. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka do Českých Budějovic premiér Jiří Paroubek. Zemědělci totiž ještě letos dostanou navíc ze státního rozpočtu 1,9 miliardy korun na posílení přímých plateb, potravinářské podniky (snad?) letos ještě 210 milionů korun.

Opticky se jeví oba uvedené kroky jako vstřícná gesta, jimiž vláda přidává oběma podnikatelským skupinám peníze. Ve skutečnosti jde ale o kompenzaci chyb a pouze částečné splnění slibů, podle nichž mohli a měli zemědělci i potravináři mít tyto či ještě větší finanční prostředky již dávno. Tak například v podmínkách vstupu Česka do Evropské unie stojí, že podnikatelé v zemědělství mají letos nárok na třicet procent finančních podpor v porovnání s členy původní Patnáctky u takzvaných přímých plateb z Bruselu a na dalších třicet z národních zdrojů.

Přestože vláda při vstupu do Unie zemědělcům domácí podíl prakticky garantovala, reálně do současné doby dostali jen zhruba dvacet procent. Bohužel to zároveň bylo méně, než v sousedních středoevropských zemích, které mimochodem představují pro tuzemské prvovýrobce nesrovnatelně tvrdší konkurenci než zemědělství v původních unijních zemích.

Ani navýšení podpor o 1,9 miliardy není až taková pecka. Nedosahují úhrnem možných šedesát procent prostředků na podporu zemědělské produkce v Česku - chybějí zhruba ještě tak dvě procenta.

Navíc je otázkou, jestli právě takto použité peníze našemu zemědělství nejvíce pomohou. Daleko účelnější by byly místo produkčních dotací investiční peníze, například na potřebné pozemkové úpravy, bez nichž není možné dořešit vlastnické a uživatelské vztahy k půdě.

V případě 210 milionů na podporu potravinářství je sice směrování dotací správné, neboť investice do technologií jsou nanejvýš potřebné, jenže o tyto a ještě větší peníze připravila potravinářský obor na přelomu loňského a letošního roku samotná vláda.

BRAND24

Vinu nesou především úředníci z ministerstva průmyslu a obchodu. Urbanův úřad totiž nejprve deklaroval zájem zařadit podpory potravinářů na posílení konkurenceschopnosti do svých Operačních programů, poté však, co se tak stalo a podniky vypracovaly projekty, ministerstvo všechny potravinářské podpory ze svých programů vyřadilo. Do rozhodnutí o zmíněných 210 milionech korun tak byl druhý největší zpracovatelský obor v Česku (potravinářství) jediným ze všech zemí Unie, který prakticky nemohl čerpat ze strukturálních fondů ani korunu.

Premiérovo gesto na Zemi živitelce neznamená žádný posun. Paroubek tam sice přijel, ale ve skutečnosti žádné nové peníze nepřivezl. Pouze pozdě a v menším než původně slibovaném objemu doručil cosi, s čím by při dodržení původních slibů mohli adresáti už dávno nakládat.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).